Nosom protiv bombi: Labrador Treo odlikovan zbog otkrivanja eksploziva u Afganistanu

OSMOGODIŠNJI labrador imenom Treo, koji britanskoj vojsci pomaže u otkrivanju eksploziva u Afganistanu, primio je danas visoko odličje Dickin, životinjsku verziju najvišeg vojnog odličja Križ kraljice Viktorije zbog spašavanja života britanskih vojnika.

Londonski Telegraph prenosi da je Treo svojim izuzetno osjetljivim nosom, istreniranim za pronalaženje eksploziva, spasio mnogo života pripadnika britanskih vojnih jedinica koje u sastavu NATO snaga borave u Afganistanu.

Njegov voditelj, narednik Dave Heyhoe potvrdio je da je Treo do sada imao niz uspješnih akcija otkrivanja improviziranih eksplozivnih naprava kakve afganistanske pobunjeničke snage najčešće postavljaju uz ceste kojima se kreću vojne patrole i snage NATO-a.

Partneri i prijatelji


Heyhoe je naglasio kako je posebno ponosan zbog ovog odlikovanja, i to ne samo zbog sebe ili zbog Trea, već je ovo, kako je rekao, počast svim voditeljima i psima specijaliziranim za otkrivanje eksploziva koje rade u Afganistanu i Iraku.

Treo je u britanskoj vojsci služio sve do 2008. godine, nakon čega je umirovljen. On je 63. životinja koja je primila medalju Dickin od 1943. godine kada je odlikovanje dodijeljeno prvi put.

"Netko će možda reći: pa Treo je samo običan vojni pas!. No on je za mene puno više od toga. Naš je odnos puno dublji od partnerskog. On je moj prijatelj i mi uzajamno brinemo jedan o drugome", rekao je Heyhoe.

Pročitajte više