Nova afera u HAC-u: Šef Uprave namjestio natječaj za zapošljavanje 10 blagajnika!



STJEPKO BOBAN, predsjednik uprave Hrvatskih autocesta, namjestio je natječaj za zapošljavanje blagajnika na naplatnoj postaji Vrgorac! Boban je, tvrde Indexovi izvori u HAC-u, sasvim ignorirao izvještaj komisije koja je među prijavljenima trebala odabrati deset najboljih kandidata i posao dao najpodobnijima. Na "Bobanovoj listi" i listi komisije zajedničko je bilo samo jedno ime.

Natječaj za posao trajao je između 3. i 10. svibnja, a komisija je najpovoljnije kandidate odabrala već krajem istog mjeseca. Mnogi su se u HAC-u stoga čudili zbog čega na naplati, koja je trebala biti otvorena 30. lipnja, još nema radnika. Odgovor je postao jasan kad je lista zaposlenih napokon osvanula u HAC-u, a koju je Boban, prenose nam izvori iz HAC-a, svojim suradnicima objasnio riječima da je "donio političku odluku".

Čekali se godišnji odmori

Boban se, tvrde Indexovi izvori, nadao da će ova malverzacija proći nezapaženo ukoliko se odigra u vrijeme godišnjih odmora. Predsjednik Uprave HAC-a na ovaj način direktno je prekršio i Zakon o pravima hrvatskim branitelja u kojem stoji da su državne firme i tijela državne uprave i lokalne samouprave na svojim natječajima dužna dati prednost nezaposlenim braniteljima i ratnim invalidima, odnosno članovima obitelji ratnih stradalnika.

Među desetoricom koje je Boban "odabrao" za posao na HAC-ovoj naplati u Vrgorcu nalazi se samo jedan kandidat koji je bio i na listi najpovoljnijih kandidata prema odabiru komisije koja je, barem načelno, bila zadužena da donese odluku o zapošljavanju. No, i taj jedan je, tvrde naši izvori, u najmanju ruku sumnjiv s obzirom da se radi o 63-godišnjem "slobodnom konobaru" iz Metkovića, koji ujedno dijeli i prezime s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem.

No, glasnogovornica predsjednika Sabora javila se redakciji Indexa nakon objave ovog teksta, te kazala da navedena osoba koja je zaposlena u HAC-u nije ni u kakvoj rodbinskoj vezi s Lukom Bebićem, niti je Bebić intervenirao kako bi njegov prezimenjak dobio posao.

Zaposlena iako uopće nije predala prijavu!

Među ostalim kandidatima koji su dobili posao nalaze se prerađivač voća i povrća, policajac, modni dizajner... Nitko od njih na listi koju je sastavilo HAC-ovo povjerenstvo nakon razmatranja svih kandidata nije kotirao bolje od 15. mjesta, a zapošljavalo se, kao što smo već istaknuli, deset ljudi. Štoviše, među zaposlenima prema Bobanovu izboru nalazi se i jedna kandidatkinja koja uopće nije predala molbu za posao niti je bila razmatrana od strane komisije pa je očito da je ubačena naknadno.

Komentar ove najnovije afere u Hrvatskim autocestama pokušali smo dobiti od predsjednika Uprave Bobana, koji nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Pročitajte više