Nova gradonačelnica Samobora nema većinu: "Zbog ovoga se ljudima gadi politika"

Foto: Facebook

PETRA ŠKROBOT, nova gradonačelnica Samobora, oglasila se na Fejsu nakon što danas nije uspjela formirati većinu u Gradskom vijeću.

Presudna je bila ruka nezavisne vijećnice Irene Franceković. Dojučerašnja kritičarka bivše vlasti, tj. koalicije HSS-SDP, danas je potpisala suradnju upravo s koalicijom HSS-SDP. Predviđeno je da Franceković bude njihova kandidatkinja za predsjednicu Gradskog vijeća. 

"I dalje ću djelovati kao nezavisna vijećnica i konstruktivno, a ovim potpisom nisam postala dio koalicije HSS-SDP. Poduprijet ću sve pozitivne i dobre projekte gradonačelnice Škrobot, a da bi oni uopće došli pred vijećnike, Vijeće je prvo potrebno konstituirati", rekla je Franceković za Radio Samobor i dodala da Samoboru nisu potrebni novi izbori, koji bi Grad koštali oko 700 tisuća kuna.

"Zbog ovoga se ljudima gadi politika. Ovo je dublja priča od mijenjanja kaputa i žetončića"

Škrobot je u svojoj objavi na Fejsu spominjala interesne skupine, "mijenjanje kaputa", "žetončiće"...

"Zbog ovakvih stvari se ljudima gadi politika.

Samo da rezimiramo što se danas dogodilo: Irena Franceković, koja je godinama bila najžešća opozicija dosadašnjoj Upravi, najednom je postala njihov presudni faktor u formiranju većine u Gradskom vijeću. Na prvu djeluje kao klasična, 100 puta viđena priča o 'mijenjanju kaputa', igranju 'žetončićima' itd.

Međutim, ovo je za mene dublja priča od toga.

"Ovo je priča o interesnim skupinama duboko u strukturama"

Ovo je priča o interesnim skupinama toliko duboko u strukturama, da ne biraju sredstva. U stanju su se grčevito boriti za svoje mjesto u lancu. Ovdje su pokazali da su u mogućnosti manipulirati ljudima koji su godinama gradili svoje ime, da bi se na kraju sveli na 'žetončić'.

Čini se da neću imati većinu u Vijeću.

"Nema veze, imat ću obraz i gledati svakoga u oči. Ono što HSS, SDP i Franceković ne mogu"

Nema veze, imat ću obraz i mogućnost da svakoga pogledam u oči. Nešto što HSS, SDP i Irena Franceković ne mogu.

Ovakvo nešto sam očekivala i upravo zato nisam htjela pregovarati, dogovarati i licitirati s ljudima koji cijelo vrijeme imaju figu u džepu. Njima je bitna fotelja, da su 'na pipi', javni natječaji, vantroškovnički radovi…

Ja sam u ovu priču ušla da bih se bavila interesima građana grada Samobora, a ne interesima određenih skupina ljudi.

Znam da takva smetam mnogim ljudima, ali isto tako znam da su ti ljudi u manjini u Samoboru, unatoč većini u Vijeću .

P.s. ispričavam se Matildi Labaš Purić što je na ovoj fotografiji kao kolateralna žrtva. Znam da je jedna od nas koji su svim srcem za promjene u Samoboru", napisala je Škrobot na Fejsu.

Pročitajte više