NOVA PRIJETNJA "Testirat ćemo raketu, a Trumpu je bolje da se kontrolira"

Foto: Hina
 
VERBALNI rat između Sjeverne Koreje i Donalda Trumpa je eskalirao time što je Pjongjang imenom prozvao američkog predsjednika i zaprijetio da će uskoro testirati raketu "sposobnu za precizno gađanje bilo kojeg mjesta na američkom kopnu", piše Vice News.
 
Ranije ove godine Sjeverna Koreja je najavila da su u tijeku završne pripreme za razvijanje dalekometne interkontinentalne balističke rakete (ICBM) sposobne pogoditi SAD. Trump je nakon toga na Twitteru objavio:
 
"Sjeverna Koreja je upravo izjavila da je u završnim fazama razvoja nuklearnog oružja sposobnog doseći dijelove SAD-a. To se neće dogoditi!".
 
"Razmetao se praznim pričama"
 
Prošlo je nekoliko mjeseci, ali Sjeverna Koreja napokon je odgovorila Trumpu u nedjelju. Državna agencija KCNA objavila je članak u kojem hvali "čudesne državne uspjehe" u razvoju nuklearnog oružja te najavljuje vrlo skoro testiranje rakete koja bi mogla SAD staviti u domet za nuklearni napad.
 
"Trump se ranije ove godine razmetao praznim pričama da Sjeverna Koreja nikada neće imati pristup oružju koje može doseći američko tlo", objavila je KCNA. "No, testovi strateškog oružja su jasno dokazali da se bliži vrijeme testiranju ICBM-a".
 
Stručnjaci sumnjaju u učinkovitost američkog proturaketnog sustava
 
Sjeverna Koreja je ove godine već 12 puta lansirala rakete. Neki od testova pokazali su da su sposobne gađati brodove u Japanskom moru, ali do sada su testirane samo rakete kratkog ili srednjeg dometa koje mogu doseći Guam u Tihom oceanu.
 
SAD su 30. svibnja uspješno testirale oružje dizajnirano za obranu od ICBM-a, ali proturaketni sustav je zakazao u ranijim testovima i stručnjaci sumnjaju u njegovu učinkovitost u stvarnom ratnom stanju.
 
Trump je poručio da su u slučaju testiranja ICBM-a "sve opcije otvorene", a KCNA ga je u nedjelju upozorila da se "kontrolira i bude na oprezu".

Pročitajte više