Nova ruska provokacija: Lovac Su-27 presreo izviđački avion SAD-a

Screenshot: YouTube

RUSKI avion Su-27 presreo je američki izviđački avion u međunarodnom zračnom prostoru, priopćio je Pentagon.

Ruski avion Su-27 presreo je na nesiguran i neprofesionalan način izviđački avion američkih zračnih snaga koji je letio u međunarodnom zračnom prostoru iznad Baltičkog mora. Američki avion je operirao u međunarodnom zračnom prostoru i ni u jednom trenutku nije ušao na ruski teritorij", priopćio je Pentagon. Do incidenta je došlo u četvrtak.

Kako je kazala glasogovornica Pentagona Laura Seal, "to nesigurno i neprofesionalno presretanje u zraku ima potencijal da nanese ozbiljnu štetu i povrede osoblju aviona, kao i da nepotrebno pojača tenzije između zemalja".

"Tijekom prošle godine bilo je više incidenata u kojima su ruski vojni avioni prilazili dovoljno blizu letjelicama i brodovima da bi izazvali zabrinutost zbog sigurnosti, i mi smo veoma zabrinuti zbog takvog ponašanja", priopćio je Pentagon.

Ruski avioni prošlog su tjedna više puta nadlijetali američki razarač USS Donald Cook, a u utorak je došlo i do incidenta u kojem je reuski Su-24 preletio na samo devet metara visine iznad američkog ratnog broda u "simuliranom napadačkom profilu", priopćila je Europska komanda američke vojke.

Rusija poriče da je riječ o bezobzirnim ili provokativnim akcijama, ali mnogi smatraju da te akcije pogoršavaju tenzije između rivalskih sila, prenosi AFP.

Pročitajte više