Nova TV uz prigovor na pravila za promidžbu priprema svoje predizborne emisije

NOVA TV žalit će se Državom izbornom povjerenstvu (DIP) i Ustavnom sudu na nametnuta pravila za praćenje izborne promidžbe, a istodobno planira posebne predizborne emisije, najavljeno je danas s te jedine komercijalne televizije na nacionalnoj razini.

Prigovor DIP-u i Ustavnom sudu bit će podnesene čim izbori budu služeno raspisani i kada DIP počne s radom, rekao je Hini direktor programa Nove TV Branko Vukšić.

Smanjene obveze za komercijalne televizije s nacionalnom koncesijom u odnosu na javnu televiziju na Novoj TV i dalje smatraju nametnutom obvezom koja je protivna Zakonu o elektroničkim medijima, ugovoru o koncesiji i Ustavom zajamčenim slobodama informiranja i poduzetništva.

Nova TV živi isključivo od oglašivača, a ne od pretplate, i bez obzira na trajanje predizbornih emisija obveze prema oglašivačima neće biti izvršene, što je lako predvidiv financijski gubitak, kažu na Novoj TV.

Skraćivanjem trajanja emisija u kojim bi se pojedinačno predstavile sve stranačke i neovisne liste, te kandidati manjina s 45 na 25 minuta i sučeljavanja kandidiranih u izbornim jedinicama s 50 na 20 minuta ta pravila koja je donio Sabor postala su apsurdna i neprovediva, objašnjava Vukšić.

U emisiji od 20 minuta trebalo bi se sučeljavati i po dvadesetak predstavnika lista, što znači da bi svaki od sudionika mogao govoriti manje od minute.

Prema Vukšićevoj najavi, Nova TV planira dvije predizborne emisije dužeg trajanja za 19. i 20. studenog.

Za jedan od ta dva datuma predviđena je emisija sučeljavanja u studiju TV Nove u trajanju od sat i pol za koju je Vukšić pozive uputio Ivici Račanu (SDP) i Ivi Sanaderu (HDZ) kao predsjednicima "dvije najjače stranke, koje će i nakon izbora uvelike odlučivati o sudbini Hrvatske".

Ta će se emisija objaviti i ako se samo jedan od dva stranačka čelnika odazove pozivu, rekao je Vukšić.

Druga emisija bila bi izborni show koji bi se izravno prenosio iz zagrebačke Tvornice u kojoj bi, uz petnaestak najznačajnijih hrvatskih političara, odnosno predstavnika najjačih stranka, sudjelovalo 30-tak ljudi iz javnog života i publika u dvorani, rekao je Vukšić.

Na Vukšićeve najave da će Nova TV posvetiti više minuta izborima no što je pripisano pravilima, ali u gledateljima zanimljivijim emisijama, reagirao je predsjednik Odbora za Ustav i poslovnik Mato Arlović koji upozorava da bi to predstavljalo "direktnu povredu zakona o izborima i elektroničkim medijima".

Pročitajte više