Nova uhićenja u Podravci: Polančec ne vjeruje da je njegov kum radio protiv zakona

JUTROS je policija u pratnji djelatnika Uskoka ponovno upala u Podravku. Operativnom obradom obuhvaćeno je 10 osoba, od čega jedna iz Podravke, a devet iz tvrtki koje su poslovale sa Podravkom.

U PU koprivničko-križevačkoj potvrdili su tek da policija provodi određene operativne izvide, ali nisu željeli reći što točno ovog puta policija traži u Podravci. O tome će javnost, kako navode, biti izviještena kad istraga bude završena.

Nastavak operativne akcije "Manager"

MUP je izvijestio kako je riječ o nastavku kriminalističke istrage u sklopu operativne akcije "Manager" te kako su Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Ravnateljstva policije i Policijska uprava koprivničko-križevačka temeljem naloga Uskoka, započeli sa kriminalističkom obradom nad 10 osoba.

"Od 10 osoba nad kojima se provodi kriminalističko istraživanje, jedna osoba je odgovorna osoba iz Podravke dok su preostalih devet osoba direktori i odgovorne osobe u poslovnim subjektima koji su bili u poslovnim odnosima sa Podravkom", izvijestili su iz MUP-a. Osim što je privedeno deset novih aktera afera u Podravki, danas su na razgovoru ponovno bili već ranije uhićeni Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Srđan Mladinić. Šestak se danas branio šutnjom, a Uskok je zatražio proširenje istrage protiv pritvorenih menadžera. Istražni sudac u petak mora odlučiti hoće li Podravkini šefovi ostati u pritvoru ili će biti pušteni na slobodu.

Po "kumskoj liniji" dobivao poslove bez natječaja?

Među uhićenima je i Nevio Prlog, kum Damira Polančeca i uhićenog bivšeg šefa Podravke Zdravka Šestak te ujedno i vlasnik tvrtke PNP koja je radila za Podravku. Uz Prloga je uhićen i direktor nabave u Podravki, Darko Korošec. Neslužbeno se doznaje da je među uhićenima i Ivica Šestak, brat ranije privedenog Zdravka Šestaka.

Prloga se sumnjiči da je od 1. listopada 2008. godine do 1. studenog 2009. godine sklopio nekoliko nepovoljnih ugovora s Podravkom. Sve je poslove navodno dobivao bez natječaja, uz pomoć direktora javne nabave Podravke.

Prlogova firma PNP Commerc navodno je dobivala namještene natječaje od Podravke, a u zamjenu za te poslove je Prlog financirao radove na privatnim nekretninama Zdravka Šestaka i Darka Korošeca. Prlogova je firma tijekom 2006. i 2007. godine dobila dva posla koja su ukupno "težila" gotovo sedam milijuna kuna, a PNP Commerc ih je obavio tako što je unajmio podizvođače koji su poslove obavljali za znatno manju cifru. PNP Commerc je "u znak zahvalnosti" navodno uredio Šestakovu obiteljsku kuću i okućnicu što je koštalo oko 200.000 kuna, dok je Prlogova supruga zajedno s Korošecom gradila apartmane u Tribunju. I taj je posao financirao PNP Commerc, i to s 500.000 kuna.

Polančeca uhićenja zbunila!

Prema nekim neslužbenim informacijama, policija provodi istragu i oko postavljanja reflektora na nogometnom stadionu u selu Đelekovec. Radi se o rodnom selu Damira Polančeca, gdje je bivši ministar dao postaviti reflektore kako bi u kasnim noćnim satima mogao igrati nogomet. Polančec je, podsjećamo, strastveni nogometaš, te je često bio opisivan kao najveći nogometni talent među političarima.

"Prije svega, vrlo sam zbunjen i začuđen. Ne znam tko je priveden niti znam što im se stavlja na teret. Zbog toga ne mogu ni komentirati uhićenja o kojima govorite", rekao je za Jutarnji list bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec i dodao kako ne vjeruje da su osobe koje su privedene počinile ikakva kaznena djela.

Pročitajte više