Nove razmirice na pregovorima sa Sjevernom Korejom

SJEVERNA KOREJA se ipak pokazuje kao malo neugodniji pregovarač nego što se to mislilo. Nakon što se činilo da je problem novca koji je SAD zamrznula svojoj bivšoj protivnici riješen, pojavile su se komplikacije, a došlo je i do svađe Sj. Koreje i Japana.

Nove svađe bacaju sjenu na trodnevne pregovore koji se odvijaju u Pekingu između Sjeverne Koreje, Južne Koreje, SAD-a, Kine, Rusije i Japana, a na kojima bi trebalo dogovoriti kraj prve faze prestanka razvoja sjevernokorejskog nuklearnog programa i nastavak druge faze. Pregovori traju do sutra.

U prvoj bi fazi Sj. Koreja trebala zaustaviti svoj nuklearni reaktor u Yongbyonu u zamjenu za 50 000 tona goriva. U drugoj fazi bi trebalo dogovoriti potpuni prekid nuklearnog rada na svim postrojenjima u zamjenu za dodatnih 950 000 tona goriva (sumnja se da Sj. Koreja, osim plutonijskog nuklearnog programa u Yongbyonu, ima i tajni program obogaćivanja urana). Tako je dogovoreno 13. veljače, ali je prva faza pregovora zaustavljena, zbog svađe Japana i Sj. Koreje.

Japanci su odbili sudjelovati u pružanju financijske pomoći dok Sj. Koreja ne odluči riješiti sudbinu japanskih građana koji su oteti u 70-im i 80-im godinama proteklog stoljeća i prisiljavani da obučavaju korejske špijune.

Japan od početka pregovora ustraje na rješavanju ovog pitanja. Sj. Koreja je priznala da je otela 13 japanskih građana, vratila je petoricu i tvrdi da su ostali mrtvi. Japanci tome ne vjeruju. 

Japanci optužuju Koreance da ne pristupaju pregovorima u dobroj volji, a Koreanci optužuju "desničarske snage Japana" da ne žele vidjeti stvarno razoružavanje Sj. Koreje. Bilateralni odnosi Japana i Sj. Koreje nedavno su propali upravo na ovom pitanju.

Osim svađe oko japanskih građana, Sj. Koreja je ponovno potegla pitanje 25 milijuna dolara svog novca koje je SAD zamrznuo u Banco Delta Asia u Makau. Jučer je američki glavni pregovarač rekao kako je ovo pitanje riješeno i kako će novac biti vraćen, ali Sj. Koreja sad upozorava da neće pristupiti izvršavanju svojih obaveza utvrđenih dogovorom dok se taj novac ne vrati.

J.D.
Foto:AFP

Pročitajte više