VICE: Imamo snimke koje otkrivaju niz propusta u slučaju smrti Breonne Taylor

Screenshot: VICE News, Facebook/Breonna Taylor

NOVE snimke s odora policijskih službenika policije u Louisvilleu (LMPD) i članova SWAT-a pokazuju da je prilikom racije u kojoj je ubijena Breonna Taylor došlo do ozbiljnih prekršaja u policijskom postupanju te ugroze integriteta, ne samo mjesta zločina već i istrage o tome što se dogodilo te noći. 

Breonna Taylor ubijena je 13. ožujka u raciji. 

Trojica policajaca su, naime, kasno navečer 13. ožujka ove godine upala u njen stan, na temelju naloga o istrazi protiv dvoje osumnjičenih za dilanje droge. Nijedno od to dvoje osumnjičenih nije bila Taylor. Došlo je do razmjene vatre između dečka ubijene djevojke Kennetha Walkera i policajca, a jedina koja je u pucnjavi smrtno stradala bila je Taylor. 

VICE došao u posjed snimki koje pokazuju da je policija lagala

VICE News objavio je da je u posjedu snimke cijelog događaja sastavljene od 45 manjih snimki s kamera koje policajci nose na odorama. Ta snimka nikad nije javno objavljena, a poslana je i uredu državnog odvjetništva u Kentuckyju. Sastavila ju je PIU (Public Integrity Unit), policijska jedinica koja je zadužena za praćenje ili vođenje kriminalnih istraga nad članovima policijskog odjela, uključujući i istrage svih pucnjava i smrtnih slučajeva u tijeku privođenja. 

Nijedna snimka same racije nikada nije objavljena, a mjesecima su iz policije inzistirali na tome da ona ne postoji.

Rekli su da policajci u ovoj jedinici često djeluju u civilu te da nisu morali nositi navedene kamere. VICE News je ranije izvještavao da su fotografije s mjesta zločina proturječne početnim izjavama policije tvrdeći da policajci koji rade u odjelu za narkotike ne nose takve kamere. Fotografije policajaca snimljene te noći jasno pokazuju da Tony James, jedan od najmanje sedam policajaca prisutnih u raciji, nosi takvu kameru preko desnog ramena

Snimka pokazuje da nijedan od sedmorice policajaca koji su bili prisutni u raciji nije odmah izdvojen iz nje niti da mu je dodijeljena obavezna pratnja nakon sudjelovanja u pucnjavi, što predstavlja ozbiljno kršenje pravila policije u Louisvilleu. Pravila postupanja policije jasno nalažu da svim policajci koji sudjeluju u tzv. kritičnom incidentu mora biti dodijeljena posebna pratnja te da moraju biti "izolirani od svih nebitnih osoba tijekom ostatka te istrage".

Bivši službenik odjela za narkotike: Ovo ne bi trebalo tako funkcionirati

"Nikad nisam vidio nešto slično", rekao je bivši službenik za narkotike policije Louisvillea, koji je pregledao dijelove snimke, za VICE News. Policajac, koji je zatražio anonimnost zbog straha od odmazde, dodao je da su zapovjednici na mjestu odgovornosti da osiguraju da svi uključeni časnici budu odvedeni po strani. 

"Ovo ne bi trebalo tako funkcionirati", dodao je.

Prema izjavama koje su dali istražiteljima policije Louisville, dvojica policajaca - detektivi Mike Nobles i Tony James - napustili su mjesto zločina i otišli u Sveučilišnu bolnicu Louisville, gdje je odveden narednik Jon Mattingly koji je bio upucan u nogu. Snimke kamera s policijskih odijela pokazuju ostalu četvoricu - detektive Bretta Hankisona, Mylesa Cosgrovea i Mikea Campbella, te poručnika Shawna Hoovera - još uvijek na mjestu zločina, hodajući slobodno s oružjem u rukama. 

Ponašanje ove trojice - Hankisona, Cosgrovea i Campbella - posebno se ističe.

Nakon što su članovi SWAT-a očistili stan i Taylor proglasili mrtvom na mjestu zločina, sada već bivši detektiv Louisville Metro policije Hankison, koji je ispucao 10 hitaca te noći prema podacima iz policije, prišao je ulaznim vratima pitati ima li unutra mrtvih. Nekoliko minuta kasnije, Hankison se vraća i čak ulazi u stan, koji je u tom trenutku aktivno mjesto zločina. Upitao je službenike SWAT-a jesu li pronašli dugo oružje te jesu li čahure na podu "njihove".

Više članova SWAT-a, prikazuju snimke kamera na policijskim odijelima, osjećalo se prilično neugodno zbog Hankisonovog prisustva. Jedan od njih strogo je rekao drugome da ga makne s mjesta zločina. 

"Maknut ću se kad PIU dođe ovdje", rekao mu je službenik SWAT-a, narednik Brandon Hogan, referirajući se na PIU, jedinicu koja istražuje policijske službenike uključene u pucnjavu. Kasnije Hogan kaže: "Ovo je mjesto zločina."

Nedugo zatim Hankison dolazi do člana SWAT-a koji stoji na pločniku i pita ga je li njegova kamera uključena, a potom se snimka prekida. 

Campbell - koji prema izvješću policije Louisvillea nije koristio svoje oružje, ali je bio prisutan u raciji - ne samo da se zadržao na mjestu zločina nego je pomogao intervjuiranju susjeda. Campbell je rekao istražiteljima nakon što je SWAT očistio Taylorin stan:

"Razgovarao sam, provjeravao, pokušavao stvoriti kontakt sa svim ostalim stanovima da vidim jesu li svi dobro."

Snimka kamere s policijske odore pokazuje Campbella kako se spušta stepenicama do stana iznad stana Breonne Taylor dok policajci razgovaraju s potencijalnim svjedocima. Prema snimkama istražitelja koje je dobio VICE News, službenici PIU-a ne dovode u pitanje Campbellove postupke nego se pitaju što je Campbell saznao da bi moglo pomoći u njihovoj vlastitoj istrazi.

Cosgrove, koji je ispucao 16 metara prema izvješću policije Louisville, na mjestu događaja nosio je pušku neposredno nakon incidenta. U tom trenutku na snimkama se ne vidi da ga itko odvaja od desetaka drugih policajaca koji su stigli na mjesto zločina. 

Propust potvrđen na više strana, Hankison najviše griješio

Propust razdvajanja uključenih policajaca nije samo jasno dokumentiran na snimkama kameri s policijskih odora - već je također iznesen u više intervjua koje je PIU vodio nakon incidenta, a koji su uključeni u istražni spis koji je sastavio LMPD i poslao ga uredu državnog odvjetnika. 

U svom istražnom izvješću narednik Jason Vance je napisao: "Istražitelji su promatrali detektiva Hankisona kako ulazi i izlazi s mjesta zločina. Oko 2 sata ujutro, narednik Wilder i ja smo usmeno zatražili od Hankisona da se makne s mjesta zločina te da se pridruži LMPD jedinici zaduženoj za podršku policajcima koji su sudjelovali u pucnjavi."

U izvješću se također navodi da je Hankisonovo ponašanje prekršilo pravila odjela. "Treba napomenuti da su istražitelji kasnije saznali da je detektiv Hankison odstupio od standardne LMPD-ove prakse za policajca uključenog u kritični incident te da je napustio mjesto zločina bez njemu dodijeljene pratnje iz jedinice za podršku policajcima uključenima u pucnjavu", navodi se.

"Hankison je odstupio od standardnog protokola i kada je putovao bez pratnje do Sveučilišne bolnice u Louisvilleu imajući pritom kontakt s komandom CID-a i šefom policije Stevom Conradom."

Na dan 19. svibnja poručnik Dale Massey, koji je bio SWAT-ov zapovjednik na dan incidenta, svjedočio je da je vidio "izmiješane policajce". Posebno se prisjetio Hankisona i Cosgrovea, koji su obojica pucali iz svog oružja te noći. 

"Cosgrove je bio tu s oružjem", rekao je Massey istražiteljima. "Rekao sam im: 'Čovječe, maknite ga odavde' jer je on još uvijek bio tu i radio nešto.", dodao je.

"Sjećam se da sam rekao: "Hej, maknite ga, odvojite ga. Uključen je u pucnjavu, previše je tu, znate li?"

Bivši šef policije: Vidio sam Hankisona u bolnici, nije imao pratnju što je bilo neobično

Sada već bivši šef policije u Louisvilleu Steve Conrad, koji je intervjuiran 18. ožujka, rekao je istražiteljima da je vidio Hankisona u bolnici nakon incidenta, što je opisao "neobičnim".

"Bio sam iznenađen time jer, znate, obično je praksa da netko iz PIU-a bude u pratnji policajca uključenog u pucnjavu da se pobrinu da stigne ovdje", rekao je Conrad pa dodao:

"Vjerujem da sam to napomenuo bojnici Kim Burbrink da sam bio iznenađen vidjevši ga tamo", rekao je kasnije istražiteljima. 

Conrad je rekao istražiteljima da mu je Burbrink u jednom trenutku prije razgovora s Hankisonom u bolnici rekao da se Hankison boji gubitka posla, sugerirajući da je već razgovarala s bivšim detektivom LMPD-a. No čini se da istražitelji LMPD-a nisu razgovarali s Burbrink u sklopu istrage. Zapravo, nigdje se u istražnom spisu koji je sastavio LMPD i do kojeg su došli VICE News očigledan Burbrinkov kontakt s Hankisonom nije ispitao.

LMPD, Hankisonov odvjetnik i sindikalni odvjetnik koji je bio nazočan razgovorima s policajcima nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar. 

Čini se da snimke s više kamera s policijskih odora potkrepljuju nekoliko dijelova svjedočenja dečka Breonne Tylor, Kennetha Walkera. U njegovom ispitivanju provedenom 13. ožujka, nekoliko sati nakon prepada, Walker kaže da su mu policajci prijetili da će na njega pustiti psa te da su mu rekli da će ostatak života provesti u zatvoru. 

Snimke s policijskih odora pokazuju psa iz odjela za narkotike kako laje i pokušava skočiti na Walkera dok on polako unatraške hoda prema policajcima s rukama u zraku. Dok Walker izvršava policijske naredbe, može se čuti kako se jedan od policajaca dere: "Hodaj unatraške ili ću pustiti ovog psa na tebe!"

Dok Hankison i drugi policajac Walkeru stavljaju lisice, snimka pokazuje, Walker viče: "Što sam učinio?"

Hankison odgovara: "Ideš u zatvor, to je što se događa. Do kraja tvog jebenog života."

Taylorin dečko prvo rekao da je ona pucala, kasnije rekao da je lagao zbog straha

Nekoliko trenutaka kasnije, kada je upitan tko je pucao na policajce, Walker kaže da je to bila Taylor. Kasnije je istražiteljima PIU-a rekao da je lagao jer je bio u strahu. 

"Sve su to samo dodatni dokazi o skrivenom kršenju vlastitih pravila i omogućavanju osumnjičenicima koji su sudjelovali u pucnjavi da imaju pristup mjestu zločina i intervjuiraju svjedoke", rekao je Walkerov odvjetnik Steven Romines za VICE News. "Bilo je nekih profesionalnih službenika koji su pokušali osigurati mjesto događaja i zaštititi integritet istrage, ali nažalost stigli su prekasno."

VICE News ranije je izvijestio da su fotografije s mjesta zločina u suprotnosti s početnim izjavama LMPD-a tvrdeći da policajci koji rade u odjelu za narkotike ne nose kamere. Na fotografijama policajaca snimljenih te noći jasno se vidi kako Tony James, jedan od najmanje sedam policajaca prisutnih u raciji, nosi kameru preko desnog ramena.

Pročitajte više