Novi album Rammsteina stavljen na crnu listu u Njemačkoj, zabranjena prodaja i puštanje pjesama



OD SUTRA se maloljetnicima u Njemačkoj više neće smjeti prodavati novi album sastava Rammstein, naredilo je ministarstvo za djecu, žene, obitelj i starije osobe. Razlog je neprimjereni i seksualno eksplicitni sadržaj.

Državni ured za medijske sadržaje opasne za maloljetnike inicirao je stavljanje albuma "Liebe ist fur alle da" (Ljubavi ima za sve) na crnu listu zato što u njemu "Rammstein otvoreno poziva na seks bez zaštite, što je u doba širenja HIV virusa u najmanju ruku neodgovorno, te isto tako poziva na opasne sadomazohističke igre - što se između ostalog već vidi na omotu njihovog najnovijeg CD-a".

Zabrana stupa na snagu u ponoć

Od ponoći se album više neće smjeti u svojoj sadašnjoj formi prodavati osobama mlađim od 18 godina, a osim toga zabranjeno je i izlaganje albuma u trgovinama. Album će moći kupiti isključivo osobe starije od 18 godina, i to samo s osobnom iskaznicom.

Nadalje, pjesma "Ich tu dir Weh", koja svojim sadržajem i grafičkim prikazom ima seksualno eksplicitni sadržaj neće se više smjeti puštati u Njemačkoj, a zabranjeno je i prikazivanje slike koja ju prati, kao i teksta.

Kontroverzne pjesme i slike

Osim pjesme "Ich tu dir Weh" (nanosim ti bol), u kojoj se spominje muškarac koji "odlazi u Baumarkt kupiti bodljikavu žicu kojom će kasnije zlostavljati ženu" kontroverzna je pjesma Pussy, kao i ilustracija na albumu, na kojemu se vide članovi grupe kako se spremaju rezati djevojku satarom.

Član Rammsteina, Christian „Flake" Lorenz, rekao je kako "na albumu nema ničega čega nije bilo i prije, on ni po čemu nije dvosmisleniji ili nejasniji od prijašnjih". "Ukoliko se sloboda mišljenja u Njemačkoj oslikava u tome da neonacisti na svojim prosvjedima neometano mogu pozivati na mržnju prema strancima i prema njihovom istjerivanju iz zemlje, dok se naš album zabranjuje - tada se po pitanju demokracije nismo baš pomaknuli s mjesta", rekao je on, uspoređujući Njemačku s bivšim DDR-om.

Teško da će utjecati na prodaju

Ni drugi članovi benda nisu imali ljepše riječi za nadležne institucije, a sami su u šoku zbog odluke.

Čini se kako zabrana ipak ne bi trebala imati pretjerano velik utjecaj na prodaju albuma, koji se dosad prodao već u 300,000 primjeraka, rekli su i prodavači, koji pretpostavljaju kako će sada starija braća i sestre kupovati album za mlađu. Album je u mjesec dana otkako je pušten u prodaju zasjeo na prvo mjesto top ljestvica u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Danskoj, Češkoj, Finskoj i Nizozemskoj, a u SAD-e je na 13. mjestu.

Pročitajte više