Novi detalji napada na sinagogu, rabin opisao kako je spriječen masovni pokolj

Screenshot: YouTube/CBS

RABIN Yisroel Goldstein iz sinagoge u kojoj je u subotu ubijena jedna osoba, a ranjeno troje, ispričao je kako se napadaču zaglavila njegova poluautomatska puška, što je, kako kaže, spriječilo "pokolj". 

Podsjetimo, sinagoga Chabad of Poway, u gradiću Poway, sjeverno od San Diega u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, postala je u subotu ujutro poprište još jednog ekstremno desnog terorističkog napada. 

>> Tinejdžer u Kaliforniji upao u sinagogu s puškom i zapucao po ljudima

>> Napadača na kalifornijsku sinagogu istražuju i zbog paleža džamije

57-godišnji rabin Goldstein i sam je jedan od troje ranjenih u napadu - izgubio je kažiprst. Ispričao je kako je tog jutra vidio mladića sa sunčanim naočalama kako stoji ispred njega s uperenom puškom. Rabin je podignuo ruke instinktivno, kako bi se zaštitio, a kad je napadač zapucao, pogodio ga je u oba kažiprsta, otkrio je liječnik u Palomar Medical Centeru.

Rabin je upravo ušao u salu za domjenke u sklopu sinagoge kad je čuo buku za koju je mislio da je stol koji se prevrnuo, prenosi BBC. Tada je ugledao napadača koji je odmah zapucao prema njemu.

Rabin, koji je pogođen u ruke, izveo djecu iz sinagoge 

"Ne mogu izbrisati to lice iz uma", rekao je Goldstein. Ispričao je kako je odmah pobjegao natrag u salu gdje su djeca bila okupljena, uključujući njegovu djecu. "Samo sam trčao, ne znajući da su mi oba prsta odvaljena, i skupio sam svu djecu i izveo ih vani", rekao je. 

"Poruka treba biti poslana javnosti: Kako 19-godišnjak, tinejdžer, ima toliku drskost, bolest i mržnju da objavi takav antisemitizam u svom manifestu? Kako je mogao doći u našu bogomolju i napraviti što je napravio?", zapitao se u emotivnoj izjavi za medije ranjeni rabin.

U napadu je ubijena Lori Gilbert-Kaye (60), dok su Almog Peretz (34) i Noya Dahan (8) zadobili ozljede od šrapnela, javlja Fox News. Djevojčica, čija se obitelj doselila iz Izraela prije osam godina nakon što su i njeni otac i majka ozlijeđeni u projektilskim napadima palestinskih militanata, pogođena je šrapnelima nogu i u lice. 

Vjernica poginula štiteći rabina

"Mislili smo da je ovdje situacija dobra. Danas smo shvatili da ovo nije ni blizu normalnom životu", rekao je za CNN otac djevojčice, Israel Dahan. Dodao je da je njihov dom išaran svastikama prije nekoliko godina. Sada njihova djeca više ne žele živjeti u SAD-u. Nakon napada na sinagogu, kaže, pitali su ga samo jedno pitanje: "Zašto ostajemo ovdje?"

Almog Peretz, Dahanov šogor koji je bio u posjetu SAD-u iz Izraela, ozlijeđen je pokušavajući zaštititi malu Noyu. Kad je vidio da napadač cilja djecu, Peretz je otvorio vrata i izveo ih iz sinagoge u obližnji dom kako bi se tamo skrili. 

Gilbert-Kaye je, kako javlja CNN, poginula pokušavajući zaštititi svog rabina vlastitim tijelom. U sinagogi se nalazila kako bi se pomolila za svoju pokojnu majku koja je umrla u studenom prošle godine. Da tragedija bude još veća, suprug Gilber-Kaye, koji je liječnik, došao je na mjesto napada i pokušao je oživjeti. Kad je shvatio da je to njegova supruga, onesvijestio se. Gilbert-Kaye je nedugo nakon toga preminula.

Ubojica 19-godišnji bijelac, inspirirali su ga napadači na sinagogu u Pittsburghu i džamije u Christchurchu

"Nije umrla besmislenom smrću. Umrla je osvještavajući problem koji imamo s antisemitizmom i da donese dobro ovom svijetu... Ako je bog postavio anđela na ovaj planet, to je bila Lori", rekla je njena prijateljica Roneet Lev, koja pripada istoj sinagogi zadnjih 25 godina.

Napadač John Earnest (19) uhićen je nedugo nakon napada koji je izvršio. Napad se, inače, dogodio točno šest mjeseci nakon napada na sinagogu u Pittsburghu u kojoj je ubijeno 11 ljudi, što je najgori zabilježeni antisemitski napad u američkoj povijesti. Earnest je prije napada objavio antisemitski i bjelačko-nacionalistički manifest u kojem je dao do znanja da su ga inspirirali napadači na sinagogu u Pittsburghu i na džamije na Novom Zelandu. U tom je napadu prošlog mjeseca ubijeno 50 muslimana. 

Pročitajte više