Novi dokazi u prilog osuđenim bugarskim medicinarima

EMMA UDWIN, glasnogovornica odjela za vanjske poslove EU-a, izjavila je na konferenciji za novinare u Bruxellesu kako postoje novi medicinski dokazi zbog kojih bi trebalo provesti novo suđenje bugarskim medicinskim sestrama i palestinskom liječniku osuđenima na smrt u Libiji. Osuđeni su jer su, tvrdi se, HIV-om namjerno zarazili nekoliko stotina djece.Libijski

Vrhovni sud 19. prosinca prošle godine osudio je pet bugarskih medicinskih sestara i palestinskog liječnika na smrt zbog namjernog širenja zaraze HIV-om među stotinjak libijske djece.

Liječničko je osoblje u pritvoru od 1999. godine, a tijekom tog razdoblja umrlo je 52 od 426 zaražene djece. Liječnik i medicinske sestre osuđeni su na smrt još 2004. godine, no Vrhovni je sud poništio presudu nakon protesta da suđenje nije bilo pravedno.

Pet optuženih medicinskih sestara i liječnik na oba suđenja tvrdili su da nisu krivi, te su nekoliko puta svjedočili kako su bili podvrgnuti mučenju kako bi priznali da su krajem devedesetih godina u bolnici u Bengaziju zarazili na stotine djece, od kojih je oko 50 do sada umrlo.

Glavni argument odvjetništva bio je taj da je virus HIV bio prisutan u bolnici u Bengaziju, u kojoj su vladali nehigijenski uvjeti, i prije nego su optužene medicinske sestre počele raditi u spomenutoj bolnici 1998. godine.

Svjetska zdravstvena organizacija, kao i neki stručnjaci za AIDS, također su izjavljivali kako su loši higijenski uvjeti krivci zato što su djeca zaražena, a ne medicinsko osoblje.

 

Pročitajte više