EU ima novi važan sastanak o Ukrajini

Foto: EPA

NAKON kriznog summita čelnika EU, ovoga vikenda sastat će se i ministri unutarnjih poslova država članica na izvanrednom sastanku kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini, objavio je francuski ministar unutarnjih poslova.

“Nakon sastanka Europskog vijeća protekle noći ovoga vikenda će se održati i izvanredni sastanak ministara unutarnjih poslova država članica kako bi razgovarali o konkretnim odgovorima na situaciju u Ukrajini”, objavio je francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin.

Čelnici država članica Europske unije složili su se u četvrtak navečer oko novih sankcija koje će pogoditi više sektora u Rusiji nakon njezina općeg napada na Ukrajinu.

Europska komisija je u petak upozorila da je EU spremna nametnuti još strože sankcije protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu.

“Uvijek smo govorili da imamo pripremljen paket i da ćemo taj paket primjenjivati postupno, odgovarajući na konkretne akcije Rusije. Ovo nisu konačne sankcije”, rekao je glasnogovornik Komisije Peter Stano.

Ne predlaže se SWIFT

Čelnici Europske unije postigli su u četvrtak dogovor o novim sankcijama ruskom financijskom, energetskom i transportnom sektoru, o kontroli izvoza tehnologija Rusiji kao i o sankcijama pojedincima.

Zasad se ne predlaže najjače i najbolnije oružje, isključivanje iz SWIFT-a, međunarodnog sustava za bankovne transakcije.

Kad su 2012. godine uvedene sankcije protiv Irana i iranske banke isključene iz SWIFT-a, Iran je izgubio polovicu prihoda od izvoza nafte, a vanjska trgovina je smanjena za 30 posto. Od zapadnih zemalja, isključenje Rusije iz SWIFT-a najteže bi pogodilo Njemačku i Sjedinjene Države.

Prema medijskim napisima isključenju Rusije iz SWIFT-a protive se Njemačka, Italija, Cipar i Mađarska.

Pročitajte više