Novi lijek protiv dijabetesa, četvrtog po redu uzročnika smrti u svijetu

OUČI Svjetskog dana šećerne bolesti, Hrvatski savez dijabetičkih udruga, ugledno udruženje koje ove godine slavi 50 godina djelovanja, ukazuje na rastući problem dijabetesa ili šećerne bolesti, koja je četvrti po redu uzročnik smrti u većini razvijenih zemalja.

Doktorica Mensura Dražić, predsjednica Saveza, nedavno je sudjelovala na 40. Godišnjem sastanku Europskog saveza dijabetologa u Münchenu gdje je predstavljeno istraživanje provedeno na više od 7 000 pacijenata koji boluju od dijabetesa. Rezultati istraživanja pokazuju kako su učinci liječenja novim 24-satnim bazalnim inzulinom učinkoviti u kontroli povećane razine šećera u krvi sa smanjenim rizikom nastanka hipoglikemije (niske razine šećera u krvi) koja se može pojaviti uslijed neadekvatnog liječenja oboljelih.

Istraživanje nazvano AT.LANTUS provedeno je u više od 1 000 istraživačkih ustanova iz 59 različitih zemalja, uključujući Hrvatsku. Prof. Izet Aganovic iz Kliničkog bolničkog centra Rebro i jedini hrvatski liječnik koji je sudjelovao u ovom istraživanju komentirao je: "Ovo opsežno istraživanje rezultiralo jer vrlo važnim informacijama koje se mogu primijeniti na različite oblike liječenja pacijenata oboljelih od dijabetesa koji se primjenjuju širom svijeta, ali i učinaka 24-satnim bazalnim inzulinskim analogom na stanje pacijenata".

"Istraživanje je uključilo veliki broj pacijenata, u naprednim stadijima bolesti te je pokazalo da se zdravstveno stanje svih grupa pacijenata poboljšalo primjenom terapije novim 24-satnim bazalnim inzulinskim analogom, bez obzira na prijašnje metode liječenja. Terapija 24-satnim bazalnim inzulinom dostupna je na hrvatskom tržištu i iskreno se nadam da će lijek uskoro biti uvršten na listu lijekova HZZO-a", nastavio je profesor Aganović.

Bazalna terapija koristi dugodjelujući inzulin za kontrolu razine šećera u krvi tijekom dana i noći, a može se kombinirati s drugim terapijskim sredstvima poput tableta ili kratkodjelujućih inzulina koji se uzimaju uz obrok. Novi inzulin prvi je i jedini lijek s cjelodnevnim djelovanjem – to je inzulinski analog bez vršnog djelovanja koji omogućuje 24-satnu kontrolu razine šećera u krvi kod odraslih pacijenata oboljelih od dijabetesa tipa 2 i kod djece starije od 6 godina oboljele od dijabetesa tipa 1. Ovo istraživanje je naročito važno za oboljele od dijabetesa tipa 2, vrlo ozbiljne bolesti koja može imati ozbiljne posljedice poput sljepoće, amputacije ekstremiteta, bolesti srca i bubrega.

HbA1C ili kraće A1C je mjera koja pokazuje prosječnu razinu glukoze u krvi u razdoblju od 2-3 mjeseca i predstavlja osnovnu metodu kojom se utvrđuje i prati razina glukoze u krvi pacijenata oboljelih od dijabetesa tip 1 i tip 2. Američka udruga oboljelih od dijabetesa (The American Diabetes Association) preporučuje da razina A1C ne prelazi 7% za optimalnu kontrolu kod oboljelih od dijabetesa tip 1 i tip 2. A1C je povezan sa smanjenim rizikom obolijevanja od kroničnih komplikacija šećerne bolesti kao što su oštećenje vida, bubrega i živčanog sustava te srčani ili moždani udar.

"Novi 24-satni bazalni inzulinski analog predstavlja pomoć oboljelima da ostvare svoj cilj u borbi protiv ove bolesti, a to je održavanje razine A1C ispod 7%. Ovo je vjerojatno najbolja terapija za oboljele od dijabetesa tip 1 i tip 2, a lijek je već dostupan na hrvatskom tržištu. Hrvatski savez dijabetičkih udruga iskreno se nada da će lijek uskoro biti uvršten na listu lijekova HZZO-a," zaključila je dr. Mensura Drazic, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, koja je ujedno najavila skorašnji Dan šećerne bolesti u studenom.

Pročitajte više