Novi ministar zdravlja uvodi "nadstandard" - tko želi više, morat će to i platiti

Foto: FAH

NOVI ministar zdravlja Dario Nakić u HRT-ovom Studiju 4 rekao je kako će inzistirati na kvaliteti, uvođenju reda i potpune transparentnosti te financijski održivi sustav. Iako je proračunski plan za zdravstvo za 2016. bio veći za 300 milijuna kuna, od ministra financija neće tražiti povećanje proračuna.

"Uvest ćemo  racionalizaciju unutar sustava, a novac ćemo koncentrirati na najbitnije - liječenje bolesnika", rekao je Nakić.

Najave o smanjenju prava pacijenata opovrgnuo je.

"Naprotiv moja je namjera  povećanje prava pacijenata. Određene usluge ćemo staviti u nadstandard - stručna društva će odrediti standard, ali ako netko želi nešto više, morat će to platiti, direktno ili kroz osiguranje. Zatim ćemo taj novac upotrijebiti za osnovno liječenje pacijenata. To smatram zaštitom prava pacijenata.

Standard "zlatnog sata"

U Hitnoj službi ćemo pokušati ustanoviti standard "zlatnog sata", rekao je Nakić te naglasio kako su prijepori oko Hitne helikopterske medicinske službe sve veći.

"Ugovor s talijanskom firmom je koštao 10,5 mil. kn. Nije li logično da prvo popričamo s MORH-om i da svoj novac trošimo kod nas", pita se ministar.

I na pitanje o sanaciji bolnica odgovorio je protupitanjem.

"U prvoj godini sanacije je stvoren novi dug od 1,5 mlrd kuna. Je li trebam što više reći? Unutar sustava treba uvesti red da se liječnici mogu profesionalno ostvariti, to ćemo nastojati popraviti i tada će biti manji odljev zdravstvenih radnika. Već sam počeo pregovore s liječničkim organizacijama da damo dignitet profesiji. Oni traže pristojne uvjete, traže dostojanstvo", zaključio je Nakić.

Pročitajte više