Novi način umnožavanja matičnih stanica krvi

ZNANSTVENICI s Instituta Cochin koje predvodi Axel Kahn ovih su dana otkrili novi postupak umnožavanja matičnih krvnih stanica koji može dovesti do novih terapijskih metoda.

Iz matične krvne stanice, takozvane hematopoetske stanice, može nastati bilo koja krvna stanica, i to tijekom cijelog života.

Te stanice koje se uglavnom nalaze u koštanoj srži i, nešto manje, u krvi koja cirkulira i u krvi posteljice, mogu se - ovisno o potrebama organizma - obnoviti ili diferencirati kako bi regenerirale sve krvne stanice u organizmu, napose nakon presađivanja organa. Tako iz matične stanice u načelu bez razlike mogu nastati stanice srca, ruke ili crijeva.

No broj matičnih stanica često nije dovoljan da bi se moglo razmišljati o njihovoj primjeni kod presađivanja srži i genske stanične terapije.

Da bi se uklonio taj nedostatak, istraživači su nastojali otkriti kako potaknuti njihovo umnožavanje pomoću faktora rasta.

Međutim, faktor rasta ima velik nedostatak: premda potiče umnožavanje matičnih stanica, on utječe i na njihovu sposobnost da stvaraju sve vrste krvnih stanica, što znatno umanjuje njihovu važnost.

Naprotiv, čini se da postupak koji su razvili Kahn i njegovi kolege iz INSERM-a i CNRS-a, rješava taj problem: da bi izazvali umnožavanje matičnih stanica primjenjuju protein HOXB4 koji može - bez sudjelovanja faktora rasta - potaknuti stvaranje tih stanica, a da se u organizam ne mora uvoditi gen nužan za njegovu proizvodnju.

"Taj pasivni prijenos proteina HOXB4 izaziva nagli porast broja matičnih stanica i, k tome, zahvaljujući tom postupku, proširene stanice zadržavaju svoje glavne osobine, za razliku od dosadašnjih postupaka", ističu istraživači.

Pročitajte više