Novi napad kemijskim oružjem u Siriji: Iz helikoptera bacali bačve pune plina

Foto: Hina

NA grad Saraqeb u Sjevernoj Siriji neidentificirani je helikopter bacio bačve koje su po tvrdnjama lokalnog medicinskog osoblja bile pune klora u plinovitom stanju. U napadu je stradalo 28 ljudi.

Sve su zaraćene strane u Siriji optuživane za korištenje kemijskog oružja, i sve su optužbe porekle. Saraweb se nalazi u rukama pobunjenika koji se bore protiv snaga sirijske vlade i predsjednika Bashara al-Assada.  

Lokalni liječnik, Abdel Aziz Bareeh, uvjeren je da se radi o napadu kemijskim oružjem.

"Znamo da je riječ o kloru jer smo njime već bili napadani. Poznati su nam miris i simptomi... Imamo 28 potvrđenih slučajeva trovanja, uglavnom žena i djece", rekao je dr. Bareeh.

Devet napada kemijskim oružjem

Spasitelji iz Sirijske civilne obrane, koji su prvi stigli na mjesto napada a sebe opisuju kao neutralnu grupu volontera, navode kako su na grad bačene dvije bačve srednje veličine čiji sadržaj nisu uspjeli odrediti.

Glasnogovornik Civilne obrane tvrdi da je ovo drugi put da je grad Saraqub napadnut kemijskim oružjem, a u pokrajini Idlib je dosad zabilježeno devet napada klorovim plinom. Isti grad je dan ranije pretrpio teško bombardiranje pri čemu je ranjen velik broj građana.

U ponedjeljak je pokraj Saraquba srušen ruski vojni helikopter, pri čemu je živote izgubilo svih pet putnika.

Oporbena Sirijska nacionalna koalicija za napad kemijskim oružjem optužuje predsjednika al-Assada. Sirijska vlada i ruske vojne snage koje podupiru Assadov režim o napadu se još nisu oglasile.

Pročitajte više