Novi napadi u Iraku, od četvrtka navečer 34 mrtvih

Automobilbomba eksplodirao je u petak pred šijitskom džamijom u gradu Balad Ruz i usmrtio najmanje 13 osoba, a od četvrtka navečer diljem Iraka ubijeni su još 21 Iračanin te jedan Amerikanac koji je poginuo izvan sukoba. L

Agencija Reuters javlja da je automobil-bomba u Balad Ruzu eksplodirao dok su vjernici izlazili iz džamije nakon molitve.

U tome području žive i sunitska i šijitska zajednica islamskih vjernika.

Ranije u petak u glavnome gradu ubijeno je devet osoba u napadu skupine naoružanih muškaraca koji su otvorili vatru u pekarnici u istočnom dijelu grada.

Agencija France presse prenosi da je u četvrtak poginuo američki vojnik "izvan sukoba" i o tome je otvorena istraga. Njegovom smrću broj poginulih američkih vojnika u Iraku od invazije u ožujku 2003., popeo se na 1448.

France presse prenosi da je od četvrtka 11 Iračana ubijeno sjeverno i zapadno od Bagdada: u gradovima Samarra (120 km sjeverno od Bagdada), Choulouiyah (780 km od prijestolnice), Doujail (40 km sjeverno od Bagdada), Tall Afar (400 km sjeverno od Bagdada), Baiji (200 km sjeverno od prijestolnice) te Ramadiju (100 km zapadno od Bagdada).

Među ubijenima ima i vojnika i civila, često šijita na koje su pucali pobunjeni suniti.

Šijiti čine 60 posto iračkog stanovništva no u vrijeme režima Sadama Huseina bili su ugnjetavani i u podređenom položaju. Međutim, očekuje se da će šijiti dominirati Irakom nakon izbora 30. siječnja na koje su oni izišli u velikom broju dok su ih suniti prilično bojkotirati.

Šijitski čelnici tvrde kako se neće dati uvući u građanski rat.

(Hina) xrt ydgk

Pročitajte više