Novi podaci o golemu slonovu pretku

PREDPOVIJESNIi predak slona Zemljom je gazio, a možda i plivao, dalje nego što su stručnjaci dosad mislili.

Istraživači su na Kreti iskopali okamine kljove, zuba i kosti strašnoga deinotheriuma gigantisimuma, bića nalik slonu, visoka gotovo pet metara.

Prema tim ostacima starima sedam milijuna godina čini se da se taj sisavac kretao većim dijelovima Europe nego što se to dosad znalo, a vjerojatno je u potrazi za hranom znao i preplivati velike udaljenosti.

´Bio je rašireniji nego što smo mislili´, rekao je Charalampos Fassoulas, geolog koji je vodio iskapanje u organizaciji prirodoslovnoga muzeja kretskoga sveučilišta.

Kljova dugačka oko metar i pol pronađena je u rujnu prošle godine kad se za maslinik krčilo jedno poljoprivredno zemljište. Uz kljovu je bilo i sedam okamenjenih zuba veličine loptice za tenis i nekoliko kostiju.

´Nemamo mnogo fosila te životinje pa sve što pronađemo povećava naše znanje o njoj i njezinu staništu´, kaže Fassoulas.

Ta vrsta, čija se kljova zavija prema dolje, najveći je slonov predak, a ostaci mu se nalaze uglavnom u središnjoj Europi.

Fassoulas nagađa da su slonovi na Kretu mogli stići iz Male Azije u današnjoj Turskoj. Vjerojatno su dio puta uz južne otoke Egejskoga mora preplivali u razdobljima kad je razina mora bila niža.

´Biljojedi su mogli daleko plivati´, kaže i dodaje: ´A mi vjerujemo da su te životinje mogle na Kretu doći iz Male Azije preko otoka Rodosa i Karpathosa´.

Ostaci drugih slonovih predaka dosad su pronalaženi na kopnenome dijelu Grčke, pa neki istraživači nagađaju da su kosti koje su pronašli stari Grci postale dijelom njihove mitologije.

Velika rupa usred slonove lubanje - nosna šupljina - možda je objašnjenje kako je nastala predaja o Kiklopu, okrutnom jednookom mitološkom divu koji se pojavljuje i u Homerovoj Odiseji.

´Ljudi koji su živjeli u staroj Grčkoj možda su nalazili te kosti, a nisu mogli ni naslutiti odakle potječu´, kaže Fassoulas i poziva i druge poljoprivrednike na istoku Krete, gdje su pronađene kosti i kljova, da obrate pozornost na eventualne okamine.

´Nažalost, nismo pronašli lubanju. Ona bi nam pružila mnoštvo informacija´, rekao je.

Kljova, slomljena na nekoliko mjesta, bit će prije pokazivanja javnosti izlivena u gipsu.

Pročitajte više