Kako posluje pomoćnik ministra poduzetništva: Tvrtku doveo pred stečaj s dugom od 540.000 kuna

Foto: FAH

VLADA je na jučerašnjoj sjednici imenovala pomoćnike ministara, a među njima je imenovan i Mario Antonić kao novi pomoćnik ministra poduzetništva i obrta Darka Horvata.

Antonić je poduzetnik iz Huma na Sutli, te ujedno član HDZ-ovog nacionalnog Odbora za poduzetništvo, a bit će zadužen za Upravu za međunarodnu suradnju, investicije i razvoj.

Međutim, zanimljivo je kako će Antonić u Ministarstvu biti zadužen za razvoj, a njegova tvrtka MERSUS-HR, čiji je vlasnik i direktor, se nalazi pred stečajem.

Tvrtka je, prema podacima FINA-e, u blokadi od 2013. godine s dugom od 542.768,29 kuna i FINA mu je poslala zahtjev za skraćeni stečajni postupak.

Prema dostupnim javnim podacima na stranicama Ministarstva pravosuđa, Trgovački sud u Zagrebu je u stečajnom predmetu u povodu zahtjeva FINA-e, za provedbu skraćenog stečajnog postupka nad dužnikom MERUS-HR d.o.o., Hum Na Sutli (Općina Hum Na Sutli) 15. siječnja 2016. godine donio zaključak u kojem je pozvao Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje da im dostavi ima li dužnik zaposlenike.

Skraćeni stečaj
 
U obrazloženju Trgovačkog suda stoji kako je FINA podnijela je na temelju odredbe čl. 429. st. 1. Stečajnog zakona zahtjev za provedbu skraćenog stečajnog postupka nad dužnikom.         

           
Naime, sud će provesti skraćeni stečajni postupak nad pravnom osobom ako su ispunjene sljedeće pretpostavke: ako nema zaposlenih, ako u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, ako nisu ispunjene pretpostavke za pokretanje drugog postupka radi brisanja iz sudskoga registra.

Odredbom čl. 11. st. 3. propisano je da sud po službenoj dužnosti utvrđuje sve činjenice koje su važne za predstečajni i stečajni postupak, te radi toga može izvoditi sve potrebne dokaze.

S obzirom na to da je jedna od pretpostavki za provedbu skraćenog stečajnog postupka okolnost da dužnik nema zaposlenih, o čemu  HZMO, u skladu s odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju, vodi propisane evidencije, stoga je HZMO pozvan dostaviti podatak naveden u izreci  zaključka.

 

Pročitajte više