Policija dobila novog ravnatelja, evo o kome se radi

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

VLADA je razriješila privremenog glavnog ravnatelja policije, Dražena Viteza, te je glavnim ravnateljem policije u Ministarstvu unutarnjih poslova, temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju, na vrijeme od pet godina, imenovala Nikolu Milinu (skroz desno na fotografiji). Novi ravnatelj policije izabran je između devet kandidata koji su se javili na natječaj, priopćeno je iz vlade.

Milina je diplomirani kriminalist koji je stručnjak za graničnu sigurnost i međunarodnu suradnju.

Na funkciji glavnog ravnatelja policije zamijenit će Marka Srdarevića koji je iz osobnih razloga podnio ostavku.

Tko je Nikola Milina?

Nikola Milina rođen je 23. studenog 1969. godine u Splitu, gdje pohađa osnovnu i srednju školu. Oženjen je i otac troje djece.

U Zagrebu je završio Visoku policijsku školu na Policijskoj akademiji.

U Ministarstvo unutarnjih poslova primljen je 1991. godine u aktivnu službu u PU splitsko-dalmatinskoj, u policijskoj postaji Solin. U početku obavlja poslove u posebnim policijskim postrojbama, a potom redovne policijske zadaće na radnim mjestima pozornika, operativnog dežurnog, voditelja sektora, šefa smjene, pomoćnika načelnika za poslove temeljne policije i kriminalističkog službenika za krvne delikte u Odjelu općeg kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske.


Nakon završenog seminara u Budimpešti na Međunarodnoj policijskoj akademiji ILEA, u lipnju 1996. godine, upućen je u hrvatsko Podunavlje gdje obavlja posebne zadaće u prijelaznim policijskim snagama u sklopu procesa reintegracije hrvatskog Podunavlja, sve do početka 1998. godine.

U tom periodu obavlja poslove načelnika Policijske postaje Mirkovci, policijskog službenika za koordinaciju s UNTAES-om, kao i voditelja operativnog dežurstva prijelaznih policijskih snaga do završetka mirne reintegracije.

Stručnjak za graničnu sigurnost

Od 1998. godine Nikola Milina radi na radnom mjestu policijskog službenika za kontrolu prelaska državne granice unutar Odjela granične policije MUP-a, Odsjek za BiH. Nakon prve reorganizacije MUP-a, od svibnja 2001., raspoređen je na radno mjesto policijskog službenika za nadzor obavljanja poslova zaštite državne granice u Odjelu za državnu granicu, a ustrojavanjem Uprave za granicu, raspoređen je na radno mjesto voditelja Odsjeka za pojačani nadzor u Odjelu za zaštitu državne granice.

Milina je 2000. godine diplomirao na Fakultetu kriminalističkih znanosti.

Od ožujka 2013. radio je u Ravnateljstvu policije, Policijskoj akademiji, Policijskoj školi "Josip Jović".

Od 5. travnja 2016. godine sudjelovao je u projektu za poboljšanje granične sigurnosti vezano za izbjegličku krizu, kao ekspert za pitanja granične sigurnosti – savjetnik makedonskog Ministarstva unutarnjih poslova (za poslove integriranog upravljanja granicom, izvješćivanja EU, planiranja zajedničkih operacija, suradnje s Delegacijom EU).

Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata za doprinos u Domovinskom ratu, kao i godišnjom nagradom Ministarstva za doprinos u procesu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Od 2000. godine kontinuirano sudjeluje kao predavač na specijaliziranom tečaju za graničnu policiju iz poglavlja "Nadzor državne granice", kao i u izradi Nacionalnog akcijskog plana za graničnu policiju, i u provedbi Twinning projekta za graničnu policiju u sklopu CARDS-a 2001. (voditelj radne skupine za tehničku opremu), piše u biografiji novog ministra objavljenoj na stranicama MUP-a.

Uvjeren u napredak

"S iznimnim zadovoljstvo sam se kandidirao i prihvatio časnu i zahtjevnu dužnost prvog čovjeka hrvatske policije. Poznajem ovaj sustav i uvjeren sam da ću zajedno sa svojim suradnicima doprinijeti njegovom napretku", izjavio je novoimenovani glavni ravnatelj policije Milina, objavio je MUP RH.

Pročitajte više