Novi šef splitskog HSP-a je bivši HDZ-ovac koji bi ubijao aktiviste

Screenshot: Index

NOVI šef splitskog HSP-a je Hrvoje Marušić. Bivši HDZ-ovac vratio se u stranku kojoj je bio predsjednik početkom 90-ih. Uz Marušića, ima još nekoliko novih lica u vodstvu HSP-a Split. Među ostalim, tu su i splitska odvjetnica Maja Smrke, koja je cijelo vrijeme bila članica, ali se nije aktivnije bavila politikom zadnjih desetak godina te Mario Sičić, bivši gradski vijećnik Kerumovog HGS-a. Sičića je Kerum potjerao kada je digao ruku za Baldasarov proračun. 

>> Istaknuti HDZ-ovac poziva na ubijanje aktivista: "Stoko yugokomunistička, treba vas streljat!"

Marušić, vlasnik Dental centra, koji se prije učlanjivanja u HDZ 2005. godine pojavio u Gradskom vijeću najprije kao vijećnik Liste Velog mista, a potom i nezavisni, danas se predstavio u sjedištu HSP-a u Splitu. Bili su tamo i predsjednik stranke Karlo Starčević te vodstvo županijskog HSP-a, predsjednik Ivica Vladava te tajnik Grgo Jelavić Mitrović. Obojica su imali istaknute uloge u prosvjedu protiv Frljićeve predstave "Naše nasilje i vaše nasilje". 

"Hajka je bila namjerna"

Marušić je rekao da se razišao s HDZ-om na gospodarskoj problematici i funkcioniranju vlasti u Splitu, no svi se sjećaju kako su ga dali na stranački sud zbog komentara na Facebooku Inicijativi mladih koja je uoči obljetnice Oluje zatražila ispriku za sve žrtve. Marušić je to, pak, doživio kao neviđenu provokaciju te je poručio da bi im trebalo suditi za veleizdaju i strijeljati ih. Inicijativa je podnijela kaznenu prijavu koja je, međutim, odbačena, otkrio nam je danas Marušić.

"Hajka je bila namjerna, usmjerena da bi se diskreditiralo javno jednu osobu. Na provokaciju sam odgovorio provokacijom. Policija je obavila svoj posao, DORH je obavio svoj posao, odbijena je svaka kaznena odgovornost. Nisu je našli ni policija, ni DORH u onome što sam rekao. Dakle, svi koji i dalje govore i pišu o tome kao krimenu jednostavno nisu u pravu. Čak je to i utuživo. Kakva provokacija, takav i odgovor. Pozvao sam da se legalno sudi veleizdajnicima. Strijeljanje je bio prijedlog. Zato nisu ni nađeni elementi kaznenog djela jer je imam pravo prijaviti nekog i poslati ga na suđenje, kao što mene mogu prijaviti. Što će sud, to ćemo vidjeti. Po meni je to završeno. Ne može se dvaput za istu stvar voditi postupak", kazao je Marušić. 

"Diskriminacija?! Zaista ne znam kako sam ih diskriminirao"

Provjerili smo u Državnom odvjetništvu ove navode. Tamo smo dobili informaciju da je kaznena prijava uistinu odbačena, no da je ipak podignut optužni prijedlog, i to za članak 25. stavak 1. Zakona o suzbijanju diskriminacije. Marušić o tome ništa ne zna.

"Pa to je najobičniji verbalni delikt prepisan iz starog socijalističkog zakonika. Ne znam, zaista, kako sam ja to njih diskriminirao. Oni su hrvatska udruga. O prekršajnoj prijavi zaista ništa ne znam, nikakvu obavijest o tome nisam dobio", kazao nam je Marušić.

"Porez diže onaj koji nema ideju kako gospodarski pokrenuti grad"

Novo vodstvo splitskog HSP-a uvjereno je inače da će građani prepoznati da se nešto pozitivno događa u stranci.

Po Marušiću je najveći problem grada Splita punjenje proračuna. Najgore što je gradonačelnik Opara mogao napraviti bilo je da podigne prirez, smatra Marušić, koji je u HDZ-u bio predsjednik njihove zajednice poduzetnika i obrtnika.

"Grad koji ima takav investicijski potencijal, preko dvije milijarde eura, to može napraviti samo netko tko o gospodarstvu i poduzetništvu nema blage veze", nije se Marušić suzdržavao u kritici svoje bivše stranke.

"Cijeli život sam u poduzetništvu, ni ja, ni moja obitelj nismo naslonjeni na nikakve državne jasle. Znam da se jedino svojim radom može živjeti. Grad se mora voditi manirom kvalitetnog upravitelja koji vodi računa o punjenju proračuna. Porez diže onaj koji nema ideju kako gospodarski pokrenuti grad. Split može puno više i kvalitetnije, ne iz džepa građana, nego poduzetničkih investicija koje su pripremljene, ali se iz nekog razloga ne događaju. Novi GUP generira preko dvije tisuće radnih mjesta i 50 milijuna kuna trenutno u proračunu, što je puno više nego će skupiti povećanjem prireza, 250 milijuna kuna PDV-a. Prepucava se oko nebitnih stvari, a bitne stvari se ne rješavaju", kazao je Marušić, koji ima i konkretni interes da se usvoji novi GUP koji predviđa podlogu za njegovu investiciju na Trsteniku.

"Opara bi bio kvalitetan ministar kulture, ali nije se okružio ljudima koji mu mogu dati savjet"

Rekao je i par riječi o gradonačelniku. Prije izbora pokušavao mu je na sastancima s HČSP-ovcima pojačati desni bok, završilo je njegovim odlaskom iz stranke. 

"Opara je dobar, pošten i kvalitetan čovjek u svojoj struci, ali nije se okružio ljudima koji mu mogu dati savjet. Očekivao sam da će se okružiti ljudima koji će ga savjetovati kako da puni proračun bez zadiranja u džepove građana. Nije to napravio, nažalost. To nije njegova struka. Ja se ne bih usudio voditi galeriju. On ju je vodio fantastično. Mogao bi biti izuzetno kvalitetan ministar kulture. Ali za Grad, ako već nisi u tom poslu, moraš se okružiti ljudima koji će dati savjet oko punjenja proračuna", kazao je Marušić.

Red, rad i disciplina

Hrvoje Marušić je izabran sinoć za predsjednika, nije bilo protukandidata.

"Iz HDZ-a sam izašao pred lokalne izbore kada smo se razišli definitivno oko nekih gradskih tema i dilema. Vratio sam se u stranku prava gdje sam se 1991. počeo baviti se političkim radom. HSP ćemo aktivirati redom, radom, disciplinom. Otvorenim sjednicama predsjedništva. Svi su pozvani. Otvoreni smo za sve. Radit ćemo na formiranju kotarskih ogranaka, pripremiti se za kotarske izbore. Malo smo knap, ali mislim da ćemo stići i okupiti kvalitetne ljude", zaključio je Marušić.

 

 

 

 

Pročitajte više