NOVI SLUČAJEVI NASILJA? "Hrvatski policajci tuku izbjeglice, kradu im novac i mobitele"

Foto: Hina

NJEMAČKA nevladina organizacija Rigardu tvrdi kako je dokumentirala navode izbjeglica koje tvrde da su ih hrvatski policajci na granici sa Srbijom i Slovenijom tukli i loše ih tretirali ovog lipnja, piše Balkan Insight.


Udruga je svoja izvješća proslijedila BIRN-u, a u izvješćima stoji kako se hrvatska policija koristila nasiljem protiv izbjeglica.

Opisali nasilje pripadnika MUP-a

Udruga Rigardu je uzela izjave osoba koje tvrde da su svjedočile nasilju od strane hrvatske policije, najviše na granici sa Srbijom. Jedna osoba je izjavila kako je vidjela da hrvatska policija tuče četiri alžirske izbjeglice u Tovarniku i to nedavno, 2. lipnja.

"Prva žrtva, koju su tada tukli, bio je Mohammed A., koji je imao 17 godina i bio je iz Alžira", stajalo je u izjavi.

"Policajci su ga zgrabili za zglobove i vukli su ga po tlu, pri čemu je zadobio ozljedu leđa. Tukli su ga palicama i šutirali ga nogama po glavi. U potpunosti je izgubio svijest", stoji u izjavi svjedoka.

Oduzeli im sve vrijednosti, mobitele i novac

U izvješću koje je poslala udruga RIgardu stoji i kako je došlo do incidenta u Tovarniku 11. lipnja, kada su policajci napali tri izbjeglice iz Alžira.

"Policajci su ih tukli šakama u glavu (a nosili su policijske rukavice za borbu), a potom su ga udarili nekoliko puta palicama po torzu, rukama i nogama. Policajac je nekoliko puta udario izbjeglice metalnim vrhom cipela dok su ležali na tlu. Neki su se onesvijestili", ispričao je jedan od izbjeglica.


Osim toga, izbjeglica tvrdi i kako su policajci pokrali izbjeglice.

"Tri osobe, od kojih je jedna maloljetna, udarene su nekoliko puta drškom pištolja po glavi. Policija je uzela sve vrijednosti koje su imali sa sobom, uključujući mobitele i znatnu količinu novca (300, 500, 700 eura od tri različite osobe)", tvrdi jedna od izbjeglica.

Osim incidenta u Tovarniku, Rigardu je izvijestio i o napadu do kojeg je navodno došlo u mjestu Šapjane na granici sa Slovenijom 7.lipnja, kada je jedan maloljetnik iz Afganistana pretučen od strane policije.

"Igrali su nogomet s njim. Bacali su ga naprijed i nazad između sebe i udarali ga rukama i stopalima. Tukli su ga i bocom punom vode. Tada je upitao može li do toaleta, na što su ga policajci opet počeli tući i govoriti mu da ušuti" stoji u izvješću.

Hrvatski MUP nije upoznat s tim slučajevima

U svoje izvješće su dodali i odgovor hrvatskog ministarstva unutarnjih poslova kojemu su poslali upit o slučejevima policijskog nasilja, u kojemu stoji kako ministarstvo nije upoznato sa slučajevima policijskog nasilja nad migrantima.

Navodi se i kako su UN-ov povjerenik za izbjeglice, Liječnici bez granica i Liječnici svijeta zabilježili porast nasilja krajem svibnja te kako su nakon toga hrvatske nevladine organizacije izvijestile BIRN kako su se napadi smanjili.

Ipak, kako tvrde, napadi su se nastavili nakon kratke pauze iza objavljivanja informacija o nasilju od strane međunarodnih organizacija.
 

Pročitajte više