Novi snijeg u Lici, raskvašen snijeg na većini cesta, mokre ceste na obali

NOVI snijeg na području Like otežava i usporava promet, unatoč besprekidnom čišćenju na kolnicima ima ugažena i razmočenog snijega.

Kako je rano jutros izvijestila ličko-senjska Policijska uprava, promet kamionima s prikolicama i tegljačima zabranjen je na cestama koreničkog područja, zatim na cestama Korenica-Gospić,Borje-Vrhovine, Poljanak-Saborski i Udbina-Gornja Ploča. Sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu.

Zbog zimskih uvjeta lanci za snijeg obvezni su za teretna vozila na pogonskim kotačima na cesti Žuta Lokva-Jezerane-Josipdol.

Na većini cesta u unutrašnjosti, kolnici skliski, s raskvašenim ili ugaženim snijegom, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK). Sporija vožnja zbog toga očekuje vozače kroz Gorski kotar, većim dijelom Slavonije i sjeverozapadne Hrvatske, na A6 Oštrovica-Vrbovsko, kao i na A3 Bregana-Zagreb-Nova Gradiška-Slavonski Brod-Velika Kopanica. Slično je i na autocesti A4 Goričan-Varaždin-Zagreb, odnosno na dijelu autoceste A2 Velika Ves-Zabok-Zaprešić.

Uporaba zimske opreme za sva je vozila obvezna na dijelu autoceste A6 Kikovica-Vrbovsko (od Orehovice do Kikovice valja ju posjedovati) i na cestama s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Zimski uvjeti proglašeni su i na dionicama Kikovica-Gornje Jelenje-Sopač, odnosno Oštrovica-G. Jelenje.

Magla smanjuje vidljivost na 100 do 200 metara na autocesti A3 od Velike Kopanice do Županje, a moguća je, povremeno, na dionici autoceste A6 od Kikovice do viadukta Melnik.

U priobalju i Istri većinom mokri kolnici. Na dionici autoceste Maslenica-Posedarje-Zadar 2, povremeno je deblji sloj vode na kolniku pa valja smanjiti brzinu na 60 km/h.

Na Macelju je, zbog snijega u Sloveniji, za teretna vozila zatvoren i ulaz i izlaz. Kroz granični prijelaz Lupinjak slovenska policija, do daljnjega, ne dopušta im prolaz u Sloveniju, zbog problema na usponu ceste prema Celju. Na ostalim graničnim prijelazima prolazi se bez zadržavanja.

Za kamione s prikolicom i tegljačima zabranjen je prometa i na dijelu autoceste Rijeka-Zagreb, od Kikovice do čvora Vrbovsko.Zabrana je prometa za priključna vozila i za sva ostala koja nemaju propisanu zimsku opremu na autocesti A1 Bosiljevo-Mala Kapela, dijelu Podravske magistrale od Pitomače do Feričanaca, na D5 Terezino Polje-Virovitica-Daruvar, na cesti D43 Đurđevac-Bjelovar-Čazma, D28 Bjelovar-Veliki Zdenci i dalje do Garešnice, na području Donje Stubice, kao i na cestama Samoborskog i Žumberačkog gorja.

HAK upozorava na mogućnost odrona na cestama.

U Sloveniji je obavezna zimska oprema za vozila.

Trajekti plove prema plovidbenom redu.

Pročitajte više