Novi stalni postavi riječkoga Prirodoslovnog muzeja

U RIJEČKOM Prirodoslovnom muzeju danas su otvoreni novi stalni postavi pod nazivom "Ptice i sisavci riječkog područja" i "Vodozemci i gmazovi riječkog područja".

Direktorica Muzeja Milvana Arko-Pijevac rekla je da su ti postavi uređeni na temelju koncepcije razvoja Muzeja iz 1998., kad je predstavljen postav "Morski psi i raže" te "Geološka povijesti Jadrana".

Prije tri godine pri Muzeju je otvoren akvarij i multimedijalni centar, a za 2005. planira se otvoriti botanički vrt na otvorenom i urediti stalni postav kukaca riječkog područja. "Time se rješava 90 posto predviđenih muzejskih programa", rekla je direktorica Arko-Pijevac.

U danas otvorenim postavima predstavljeni su najčešći sisavci, ptice, vodozemci i gmazovi širega riječkog područja u 11 vitrina, kazao je autor postava Marcelo Kovačić.

Uz vitrine su postavljena računala s pomoću kojih je moguće doznati sve pojedinosti o tim vrstama te čuti kako se glasaju pojedine životinje.

Mladen Črnjar, predsjednik Upravnog odbora Muzeja i pročelnik u Primorsko-goranskoj županiji, koja je osnivač Muzeja, najavio je mogućnost proširenja sada već premalene muzejske zgrade.

Rekao je da će se uskoro razgovarati s riječkim urbanistima kako bi se pronašlo rješenje i dobila dozvola za proširenje jer je zgrada urbanistički zaštićena.

Pročitajte više