KORONAVIRUS U SVIJETU

Novi Zeland ukida karantenu u najvećem gradu

Foto: EPA

NOVI ZELAND danas je najavio završetak karantene u najvećem gradu Aucklandu, a vlasti drže da je izvor zaraze ograničen. 

Premijerka Jacinda Ardern najavila je da će karantena biti ukinuta u nedjelju, tjedan dana nakon stupanja na snagu.

Zbog jedne zaraze zatvoreno je oko 1.7 milijuna ljudi

Ta mjera koja je zahvatila oko 1.7 milijuna stanovnika donesena je nakon jednog slučaja zaraze neobjašnjivog porijekla, ali kasnije su vlasti otkrile da članovi obitelji zarazne osobe nisu poštovali izolaciju i nastavili su se viđati s prijateljima, koji su također bili pozitivni.

Sada je poznato porijeklo ovog slučaja, a epidemija je ograničena na 15 slučajeva pa stanovnici Aucklanda mogu ponovo izlaziti.

"Taj plan je u skladu s našom opreznom strategijom", izjavila je Arden novinarima.

Rezultati Novog Zelanda pozdravljeni su u inozemstvu. Ukupno se koronavirusu pripisuje samo 26 smrti u toj zemlji s pet milijuna stanovnika.

Premijerka je priznala da su stanovnici Aucklanda, koji su bili u karanteni od veljače, umorni, ali ih je zamolila da poštuju pravila kako bi zakočili svako širenje virusa.

Iako karantena u Aucklandu završava u nedjelju, broj okupljenih bit će ograničen na 100 i nošenje maski je obavezno u javnom prijevozu. U ostatku zemlje ograničenja su minimalna.

Pročitajte više