Novinar se tri mjeseca družio s mladim sljedbenicima Pavelića i Hitlera

NOVINAR Jutarnjeg lista Marinko Brkić Tot navodi kako je posljednja tri mjeseca proveo družeći se s "ekstremnim desničarima, mladim i opasnim ljudima koji sebe nazivaju ustašama, neofašistima, naciskinsima, sljedbenicima Pavelića i Hitlera". Svoju je avanturu hrvatskim naci podzemljem započeo početkom ožujka ove godine, zajedno s kolegom Tomislavom Novakom.

"'Gledaj, riječ je o organiziranim skupinama koje djeluju poput mitske Hidre: jednu glavu odsiječeš, ali pojavi se nova. Uvijek netko uskoči i preuzme inicijativu. Moglo bi puknuti na Gay Prideu, a ako si spreman, mogu ti pomoći da se ubaciš i vidiš sam', rekao mi je R. dok smo sjedili u jednom zagrebačkom alternativnom kafiću", prepričava Tot jedan od razgovora s "ekipom".

Osim uličnog druženja, kopao je i po ustaškim forumima, kao "novi član kojeg zanima ustaška ideologija", čitao nacistički bilten "Novo doba" kojeg preko interneta distribuira Nacionalsocijalistička svjetska organizacija, koji izlazi povremeno i na 15-ak stranica donosi razgovore s "istaknutim" nacistima, a postoji i stalna rubrika koja se zove "Kako je govorio Hitler".

Drugo glasilo je "Stekliš", koje uređuje 21-godišnji Alen Matušin, koji je bio kandidat HČSP-a na izborima, piše Tot i dodaje kako je na forumu sam došao do snimke telefonskog razgovora predsjednika HČSP-a Josipa Miljaka s osobama koje su na prosvjed "Krug za trg", koji je održan 13. prosinca prošle godine, planirale donijeti ustaška obilježja. "Znam da, kao i mi, to nosite u srcu, no nemojte pokazivati zbog novinara", savjetovao im je navodno Miljak. 

I.M.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više