Novinar sudjelovao u razotkrivanju kriminalaca koji su prodavali gradske stanove

DOBRO organizirana kriminalna hobotnica koja je ima svoje krakove i u samom gradskom poglavarstvu, a koja je više od dvije godine nudila naivnim građanima kupnju stanova u vlasništvu Grada Zagreba za cijenu od 2000 kuna po kvadratu i to u elitnim dijelovima Zagreba kao i širem centru, trebala bi ovih dana pasti u ruke policije, a među zaslužnim mogao bi se naći i jedan novinar.

I s mitom stanovi daleko ispod realne cijene 

Naime, novinar Večernjeg lista Vojislav Mazzocco predstavio se kao zainteresirani kupac stana još u rujnu prošle godine, istraživajući za tekst u tom dnevniku. Prema istraživanju tog novinara  kriminalci traže između 25 i 35 tisuća eura mita, ovisno o površini stana, no i s time su cijene ponuđenih stanova daleko ispod tržišnih.

Tako je mu je u rujnu prošle godine zatraženo za stan od 60 kvadrata 100 tisuća kuna i mito za službenike u Gradskom poglavarstvu u iznosu od 25 tisuća eura u dva obroka, prvi od 15 i drugi po preuzimanju stana od 10 tisuća eura. Za veći stan, kako piše, trebao je dati ukupno 35 tisuća eura mita i oko 200 tisuća kuna.

Kada je platio dobio je i papir, odnosno ugovor, sa zaglavljem gradskog ureda za imovinu gdje je stajao lažni žig Zagreba i falsificirani potpis pročelnice Ninoslave Zeković.

Falsificirani potpisi i žigovi

"Na njemu uz adresu i kvadraturu, nije stajao broj stana u zgradi niti broj zemljišno knjižnog uloška što je uobičajeno na ugovorima o kupoprodaji nekretnina. U zadnjem članku ugovora bilo je navedeno da je 'podnesen na mišljenje Javnom pravobranitelju', instituciji koja u Hrvatskoj ne postoji već godinama. Kada sam posrednicu upozorio da s takvim ugovorom ne mogu napraviti baš ništa, da ga zapravo ne smijem ni pokazati u Gruntovnici ili Poreznoj upravi jer bi i najnevještiji službenik primijetio da je ugovor nevažeći, počela me je smirivati tvrdeći da je sve u redu", piše u današnjem broju Večernjeg lista, a novinar piše i kako ga je posrednica smirivala kako imaju ljude u svim institucijama koji mogu svaki ugovor provući kroz knjige.

Nakon toga nekoliko puta propala je primopredaja stana, a novinar je na kraju ipak uspio izvući novac.

Znao i Bandić

O razmjerima kriminala obaviješten je i gradonačelnik Milan Bandić koji je, nakon što ga je bratić iz Hercegovine obavijestio da je upao u mrežu kriminalaca sve prijavio USKOK-u i DORH-u odnosno da netko falsificira dokumente iz poglavarstva. Nezavisni zastupnik Pero Kovačević za Večernji je također potvrdio kako poznaje nekoliko ljudi koji su ušli u posao, a  uspio je dobiti i pet lažnih ugovora.

"Namjera im je najvjerojatnije bila ubaciti dvjestotinjak svojih, uz mito prodanih, stanova među tisuće ugovora koji su se trebali pojaviti kada Zagreb krene u prodaju svih svojih stanova diljem grada", objasnio je za Večernji Kovačević dodajući kako je prodaju gradskih stanova Bandić najavio još prije dvije godine i to je očito bio signal skupini da započne operaciju.

Mislili uvaliti stanove pred izbore?

"Vjerovali su da će se stanovi prodavati uoči izbora i da će bez problema podvaliti lažne ugovore", mišljenja je Kovačević. Novinar Večernjeg lista o svojim je iskustvima govorio i istražiteljima USKOK-a koji su preuzeli cijelu istragu.

"Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić pozvao me da dam iskaz i pomognem u istrazi. Odazvao sam se uz uvjet da ne moram odati ime financijera i osobe koja me povezala s posrednicom na što su u USKOK-u pristali", piše novinar Mazzocco dodajući kako ga je istražiteljica u uredu ravnatelja Dinka Cvitana iznenadila da je čula da je dao novac.

Navodno su istražitelji provjeravali ispise, službene i privatne, telefonskih poziva cijele skupine unatrag godinu dana pokušavajući dokučiti tko sve sudjeluje u prijevari, piše Večernji list, a o rezultatima istrage znat će se već ovih dana. 

R.I.
Foto: Arhiva

Pročitajte više