Novinari BBC-ja u štrajku zbog masovnog otpuštanja

NOVINARI BBC-a započeli su danas 24-satni štrajk zbog velikog broja otkaza koji je posljedica rezanja troškova u budžetu. Štrajk je počeo u ponoć, a neki BBC-jevi programi bili su pogođeni ovom odlukom.

Štrajk su pokrenuli članovi Nacionalnog sindikata novinara koji tvrde da "BBC odbija razgovarati s njima kako bi pronašli neka kompromisna rješenja" za sve one koji su bili prisiljeni otići i kojima prijeti daljnje rezanje kadrova. Sličan štrajk već su proveli 15. srpnja, kada je također došlo do određenih prekida u emitiranju programa.

Osim toga, kada štrajk završi u ponoć, novinari su odlučni da od sutra na poslu neće činiti ništa više od svojih obveznih i najosnovnijih odgovornosti i zaduženja. Iz BBC-ja tvrde kako ne mogu pristati na zahtjev novinara o povlačenju odluke o obveznom otpuštanju. 

Vlada skresala financijska sredstva


Izvor svih njihovih problema zapravo je odluka britanske vlade iz listopada 2010. godine koja je smanjila sredstva za BBC World Service i BBC Monitoring za 16 posto, a do 2014. godine će u potpunosti povući sredstva za financiranje tih programa. Pet BBC-jevih odsjeka je zatvoreno, a drugi su morali smanjiti broj projekata i osoblja. World Service i monitoring planiraju zatvoriti 387 radnih mjesta u sljedećim tjednima. Stotine ljudi očekuju obvezni otkazi, a otpuštanje će se nastaviti i dalje.

Problem na koji također ukazuju BBC-jevi novinari jest činjenica da nisu uspjeli zadobiti simpatije i brige javnosti, te se čini da su u ovoj borbi sami. Za razliku od njihovog slučaja, mnoge su se britanske medijske kuće požurile pomoći otpuštenim zaposlenicima News of th Worlda koji su nedavno također izgubili posao. Osim toga, zamjeraju i vladi Davida Camerona da milijarde funti kanalizira u vojne operacije u Libiji i Afganistanu, a pritom se nije spremna pobrinuti za vlastite građane i medijsku kuću koja je kolijevka britanskog novinarstva.

Pročitajte više