Novinari iz jugoistočne europe u Istanbulu o sukobu interesa

Dvodnevni međunarodni seminar "Istraživanje sukoba interesa" na kojem se okupilo 30tak novinara iz osam zemalja jugoistočne Europe, članica Inicijative protiv korupcije unutar Pakta o stabilnosti (SPAI), počeo je danas u Istanbulu.

Antikorupcijska inicijativa u okviru Pakta o stabilnosti, koja je uz Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i organizator seminara, osnovana je početkom 2000. radi potpore tranzicijskim zemljama jugoistočne Europe u suzbijanju raširenog problema korupcije.

Stručnu potporu Inicijativi u donošenju antikorupcijskog zakonodavstva i njegovoj primjeni, osobito Zakona o sukobu interesa, daju stručnjaci OECD-a.

U protekle tri godine u projektima za suzbijanje korupcije Inicijativa je intenzivno surađivala s vladama, nevladinim udrugama i privatnim sektorom tih država.

Veliki značaj Inicijativa pridaje i ulozi novinara u senzibiliziranju javnosti za probleme korupcije, ulozi medija u otkrivanju sukoba interesa i općenito u nadzoru vlasti.

Tijekom dvodnevnog seminara novinari iz osam zemalja jugoistočne Europe razmijenit će iskustva o načinu na koji otkrivaju i pišu o slučajevima sukoba interesa, o učincima pisanja o toj temi i utjecaju na podizanje svijesti najšire javnosti o teškim posljedicama korupcije za gospodarski razvoj i društvene odnose u tim zemljama.

Na seminaru sudjeluju i novinari iz Hrvatske te profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Josip Kregar, kao stručnjak za to područje.

(Hina) ggrb so

Pročitajte više