Novinari posjetili požešku kaznionicu

SA ŽELJOM da šira javnost više sazna o radu Kaznionice u Požegi danas je za novinare bio priređen obilazak te kaznionice, koju je sa suradnicima posjetio i ravnatelj središnjeg ureda Uprave za zatvorski sustav pomoćnik ministrice Josip Hehet.

Požeška je kaznionica stara 84 godine, a danas se u njezinim zatvorima, uključivo i Odgojni zavod za maloljetnike te Istražni zatvor, nalazi više od 200 osoba, među njima i 56 žena.

Zatvorsku kaznu u Požegi izdržava i 28 maloljetnika i 17 maloljetnica.

"Kaznionica u Požegi s muškim, ženskim i maloljetničkim zatvorom, Odgojnim zavodom i istražnim zatvorom posebna je po tomu što se u ženskom zatvoru nalazi i Porodiljni odjel", rekla je ravnateljica Kaznionice Ranka Farkaš. U zatvoru boravi i troje djece, dodala je , objasnivši da djeca uz majku mogu biti do navršene treće godine. Ako je pak majčina kazna mnogo duža, dijete se smješta u majčinu obitelj, udomiteljsku obitelj ili dječji dom u suradnji s centrima za socijalnu skrb.

Najmlađa zatvorenica ima 21 a najstarija 67 godina, a prosjek izdržavanja kazne je četiri godine i šest mjeseci, navela je ravnateljica. Čak 90 posto zatvorenica prvi je puta osuđivano, a ostalo su povratnice. Među kažnjivim djelima čak 42 posto su djela protiv života i tijela. Većina zatvorenica radi i vrlo je malen broj koji to ne želi.

Hehet je rekao da je požeški zatovor za maloljetnike pretrpan te da će se to pitanje pokušati gradnjom nove kaznionice u Šibeniku u Podima. Dodao je kako će odgojna mjera slanja u odgojni zavod u prijelaznom dvogodišnjem razdoblju prijeći u nadležnost Ministarstva rada i socijalne skrbi, kako su se dogovorila ministarstva.

Pročitajte više