Novinari prvi put stupili na Zmijski otok. Ovako danas izgleda simbol otpora Putinu

Screenshot: CNN

POSTOJI izreka "tko kontrolira Zmijski otok, kontrolira i Crno more". CNN-ova reporterska ekipa nedavno je posjetila ovaj otok, poprište žestoke bitke početkom ruske invazije na Ukrajinu. Kako kažu, do otoka su došli najsigurnijim prijevozom, ukrajinskim gliserom, dovoljno malenim i brzim da ne izaziva previše pažnje ruske mornarice i zrakoplovstva.

Zmijski otok se sastoji od vapnenca. Nalazi se oko 35 km istočno od delte Dunava i ukrajinsko-rumunjske granice. Otok je površine samo 0.17 četvornih kilometara (662 puta 440 metara) s najvećim vrhom od 41 metra nad morem.

Američki novinari prvi su kojima je bilo dopušteno stupiti na Zmijski otok otkako su ga ukrajinske snage ponovno zauzele prije pet mjeseci. Ruska vojska ostavila je na otoku mnogo mina iznenađenja, pa Will Ripley iz CNN-a kaže: "Ukrajinski vojnici koji nas prate upozoravaju da se strogo držimo staze i da slijedimo njihove stope jer je otok prepun mina i zaostalih granata".

Zanimljivo je da na Zmijskom otoku i dalje obitavaju mačke, koje su znatiželjno dočekale posjetitelje. Zmija nije bilo na vidiku, kažu CNN-ovi reporteri.

Povijest otoka

Povijest otoka seže još u antička vremena. Stari Grci su ga nazvali Bijelim otokom zbog boje otočkog kamenja. Prema legendi o Trojanskom ratu, tijela Ahileja i Patrokla sahranjena su na Zmijskom otoku, na kojem se i danas mogu vidjeti ostaci građevina posvećenih dvojici antičkih junaka.

Prvog dana ruske invazije, 24. veljače, zapovjedni brod Crnomorske flote, raketna krstarica "Moskva", napao je Zmijski otok zahtijevajući od malobrojne ukrajinske posade, naoružane samo osobnim naoružanjem i bombama, da se preda.

Odgovor Ukrajinaca s otoka, ukupno 28 graničara, 50 vojnika i dva civilna radnika pod vodstvo tadašnjeg kapetana Bohdana Hockija, u međuvremenu je ušao u legendu i postao jedan od simbola ukrajinskog otpora okupatoru: "Ruskom brodu, odjebi!". Ovih nekoliko riječi danas se širom Ukrajine može naći na majicama, poštanskim markama, naljepnicama i drugim suvenirima koji slave ukrajinsku borbu.  

Uslijedilo je bombardiranje nadmoćne ruske mornarice (samo "Moskva" imala je posadu od 500 mornara), radijska veza je prekinuta i pretpostavljalo se da je ukrajinska posada izginula. Međutim, ruske snage su se iskrcale na otok i zarobile branitelje. Prije otprilike mjesec dana, u razmjeni zarobljenika oslobođen je Hockij i dio njegove posade, dok je većina i dalje u ruskom zarobljeništvu.

"Bila bi laž reći da nije zastrašujuće gledati rusku krstaricu s otoka. Bilo nas je malo i bio je kaos. Brzo su se iskrcali i svladali nas", rekao je za CNN ukrajinski vojnik ratnog nadimka Fortuna. Zmijski otok danas je prepun uništene ruske vojne opreme, poput helikoptera i protuzračne obrane, što je rezultat višemjesečnog ukrajinskog bombardiranja.

Potopljena Moskva

Po svemu sudeći krstarica "Moskva" potopljena je u travnju ove godine nakon ukrajinskog napada projektilima. Rusi tvrde da se brod zapalio neovisno o ukrajinskom napadu i da je potonuo zbog lošeg vremena.

Rusija se nadala pretvoriti Zmijski otok u moćnu bazu s koje će kontrolirati Crno more i nebo te neprestano prijetiti ukrajinskom primorju i crnomorskim lukama. Međutim, kako je ruska invazija posustajala, otok je napušten. Ubrzo nakon toga, Rusija je gađala otok fosfornim streljivom. Zgrade u koje su se zapovjednik Hockij i njegovi suborci sklonili 24. veljače pretvorene su u prah. Tako su uništeni i povijesni svjetionik i mali otočki muzej.

U međuvremenu se mala ukrajinska posada, u kojoj je i Fortuna, vratila na otok. Stanje je takvo da moraju biti neprestano na oprezu i funkcionirati u gotovo potpunoj izolaciji. Svaka aktivacija mobitela dovodi do ruskog bombardiranja u roku od 40 minuta. Posljednji napad dogodio se u studenome.

Zato se CNN-ova posada na otoku zadržala samo sat vremena. Kroz modernu povijest otok je bio u rukama Rusije, Otomanskog Carstva i Rumunjske, pa potom Sovjetskog Saveza do 1991. godine, kada je konačno pripao Ukrajini. Sada je Zmijski otok opet u rukama Ukrajinaca koji vjeruju da će tako i ostati.

 

Pročitajte više