Novo istraživanje: Naftni gigant je znao za globalno zatopljenje, ali je to skrivao

Ilustracija: EPA

NOVO istraživanje pokazuje da je naftni gigant Exxon "ispravno i vješto predvidio globalno zatopljenje", ali je zatim sljedećih desetljeća odbacivao tvrdnje znanstvenika o globalnom zatopljenju, kako bi zaštitio svoju temeljnu djelatnost. Mnoštvo internih dokumenata i istraživačkih radova pokazuje da je Exxon znao za opasnosti od globalnog zagrijavanja barem od 1970-ih, dok su druga tijela naftne industrije znala za rizik još i prije, otprilike od 1950-ih. 

Međutim, naftna industrija se snažno i uspješno mobilizirala protiv znanosti kako bi spriječila svaku akciju usmjerenu prema smanjenju upotrebe fosilnih goriva. Novo istraživanje otkriva da su Exxonovi znanstvenici bili nevjerojatno točni u svojim projekcijama od 1970-ih naovamo, predviđajući uzlaznu krivulju globalnih temperatura i emisija ugljičnog dioksida koja je blizu onoga što se stvarno dogodilo, piše Guardian.

Istraživanje analiziralo više od 100 dokumenata i publikacija

U istraživanju objavljenom u Scienceu se navodi da su "projekcije bile dosljedne i barem jednako vješte kao one u nezavisnim akademskim i vladinim modelima". Geoffrey Supran, čije je prethodno istraživanje povijesnih dokumenata naftne industrije pomoglo rasvijetliti ono što su Exxon i druge naftne tvrtke znale, rekao je da "oduzima dah" kako se Exxonove projekcije tako podudaraju s onim što se kasnije dogodilo.

"Ovo doista sažima ono što je Exxon znao, godinama prije nego što su se mnogi od nas rodili. Sada imamo dokaz koji pokazuje da su točno predvidjeli zatopljenje godinama prije nego što su počeli napadati znanost", rekao je Supran, koji je vodio analizu koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Harvard i Potsdamskog instituta za istraživanje utjecaja klime. 

Istraživanje je analiziralo više od 100 internih dokumenata i recenziranih znanstvenih publikacija, koje su proizveli ili koautorirali Exxonovi znanstvenici u neovisnim publikacijama između 1977. i 2014. godine. Analiza sugerira da je Exxon ispravno odbacio ideju da svijet ide prema neizbježnom ledenom dobu, što je bila mogućnost o kojoj se raspravljalo 1970-ih. 

"Mogli su podržati svoju znanost"

Znanstvenici naftnog giganta također su otkrili da je na globalno zagrijavanje utjecao čovjek i da će biti otkriveno oko 2000. godine te su predvidjeli "ugljični proračun" potreban za zadržavanje zagrijavanja ispod 2 stupnja Celzijusa u odnosu na predindustrijska vremena.

Nakon što je došao do tih saznanja Exxon je krenuo u dugotrajnu kampanju umanjivanja ili diskreditacije onoga što su potvrdili njegovi vlastiti znanstvenici. Rex Tillerson, tadašnji izvršni direktor naftne kompanije, još je 2013. rekao da klimatski modeli "nisu kompetentni" i da "postoje nesigurnosti" u pogledu utjecaja izgaranja fosilnih goriva.

“Ono što su oni učinili bilo je da su šutjeli dok su radili ovaj posao i tek kada je postalo strateški neophodno upravljati egzistencijalnom prijetnjom njihovom poslovanju, ustali su i progovorili protiv znanosti. Mogli su podržati svoju znanost radije nego je poreći. Bilo bi mnogo teže to (globalno zatopljenje) poreći da je naftni kralj zapravo podržavao znanost, a ne napadao je", kazao je Supran.

"Exxonovi javni komentari o klimatskoj krizi su posebno drski"

Klimatolozi kažu da je novo istraživanje istaknulo važno poglavlje u borbi za rješavanje klimatske krize. "Vrlo je nesretno što tvrtka ne samo da nije pazila na implicirane rizike ovih informacija nego je radije odlučila podržati neznanstvene ideje umjesto da samo odgodi akciju, vjerojatno u pokušaju da zaradi više novca", rekla je Natalie Mahowald, klimatska znanstvenica na Sveučilištu Cornell.

Mahowald je rekao da su odgode u akciji uz pomoć Exxona imale "duboke implikacije" jer su se ranijim ulaganjima u vjetar i sunce mogle izbjeći sadašnje i buduće klimatske katastrofe. "Ako uključimo utjecaje onečišćenja zraka i klimatskih promjena, njihove radnje vjerojatno su negativno utjecale na tisuće do milijune ljudi", dodala je.

"Sad imamo bolji uvid u Exxonove dezinformacije"

Drew Shindell, klimatolog sa Sveučilišta Duke, rekao je da je novo istraživanje "detaljna, robusna analiza" i da su Exxonovi pogrešni javni komentari o klimatskoj krizi "posebno drski" s obzirom na sudjelovanje njihovih znanstvenika u radu s vanjskim istraživačima u procjeni globalnog zatopljenja. Shindell je međutim rekao da je unatoč tome teško zaključiti da su Exxonovi znanstvenici u tome bili išta bolji od vanjskih znanstvenika.

Novi rad omogućio je bolji uvid u Exxonove dezinformacije, rekao je Robert Brulle, stručnjak za ekološku politiku na Sveučilištu Brown koji je istraživao klimatske dezinformacije koje širi industrija fosilnih goriva. 

"Siguran sam da će tekući napori da se Exxon pozove na odgovornost uzeti u obzir ovu studiju", rekao je Brulle, misleći na razne tužbe čiji je cilj natjerati naftne kompanije da plate klimatske štete. Exxon još uvijek nije komentirao istraživanje.

Pročitajte više