Novo nasilje u Iraku, nesiguran povratak civila u Falluju

NEKOLIKO je Turaka ubijeno u pobunjeničkim napadima u Iraku, a uslijed nastavka sukoba između američkih snaga i iračkih gerilaca u Falluji i velikih razaranja, povratak izbjeglih civila u taj sunitski grad prilično je nesiguran, objavljeno je u subotu.

Prema podacima turskog ministarstva vanjskih poslova, nekoliko pripadnika turskog osiguranja veleposlanstva ubijeno je u petak u zasjedi na cesti blizu Mosula kad su putovali iz Turske u Bagdad.

"Prema informacijama koje smo dobili od našeg veleposlanstva u Bagdadu bilo je žrtava u incidentu. Jako smo žalosni što su neki pripadnici osoblja ubijeni", tvrdi ministarstvo u priopćenju ne navodeći broj ubijenih.

U Falluji američki časnici su priznali da nastavak borbi protiv pobunjenika - više od mjesec dana nakon pokretanja velike američke ofenzive - i razmjer razaranja koje je grad podnio, čine prilično nevjerojatnim povratak stanovnika koji je iračka vlada najavila za sljedeći tjedan.

Gotovo svo stanovništvo od njih 300.000 iz nekadašnjeg pobunjeničkog uporišta, pedesetak kilometara zapadno od Bagdada, pobjeglo je iz grada uoči i tijekom američke ofenzive koja je pokrenuta 8. studenoga.

(Hina) xbnš ydv

Pročitajte više