Novo pravilo u Berlinu: Grad će određivati koliki tko državni stan smije unajmiti

Foto: EPA

Od 2024. godine u Berlinu stupa na snagu novi zakon o najmu stanova koji je berlinski Senat nedavno usvojio. Prema novom pravilu, samci će moći unajmiti samo jednosoban državni stan, a parovi dvosoban.

Prije gotovo dva tjedna berlinski je Senat najavio "projekt za borbu protiv nedostatka stambenog prostora u Berlinu". Strogi propisi na tržištu stanova trebali bi u budućnosti osigurati više stanova i pristupačne najamnine u Berlinu. Ali plan je izazvao pobunu među stanarima.

Unatoč svim kritikama, projekt je sada služben. Samci u Berlinu moći će se useljavati samo u jednosobne stanove. Prema pisanju Berliner Zeitunga, samci koji unajmljuju državni stan trebali bi dobiti samo jednosobni stan. Senat je to objavio u ponedjeljak (25. rujna). Sporazum se primjenjuje od 2024.

"Pri najmu i prenajmu osigurava se odgovarajući omjer veličine kućanstva i stana kako bi se postojeći stambeni fond što bolje iskoristio", stoji u sporazumu o suradnji Senata i šest stambenih zajednica u državnom vlasništvu i vlasništvu agencije za trgovinu nekretninama Berlinovo, prenosi Fenix Magazin.

Nejasne smjernice

Na pitanje što točno znači odgovarajući omjer, gradska uprava za zgrade odgovorila je: "U velike stanove će se useliti obitelji, mali stanovi će biti rezervirani za samce. To će uvijek biti posebna odluka od slučaja do slučaja i neće biti specifikacija po veličini stana ili broju stanara."

No, što je točno veliki ili mali stan, nije navedeno.

Prije gotovo dva tjedna objavljeno je da će se samci moći useljavati samo u jednosobne stanove, a parovi samo u dvosobne stanove. Samo parovi s djecom će smjeti unajmljivati ​​stanove s više soba.

Pročitajte više

 

Pročitajte više