Objavljena snimka divljanja, javila se policija. Ozlijeđeni HGSS-ovac nije prijavljen

PETORICU sudionika tučnjave na Platku prošle nedjelje policija će prekršajno prijaviti za naročito drsko ponašanje i tučnjavu, ali među njima nije ozlijeđeni pripadnik HGSS-a, objavila je večeras policija.

"Obavještavamo javnost da između pet osoba za koje je utvrđeno počinjenje prekršaja iz domene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, nije riječ o ozlijeđenom pripadniku HGSS-a, kao što je netočno navedeno u objavama pojedinih medija", piše u priopćenju.

Tko je HGSS-ovac koji je prijavljen?

Rafael Krešić, odvjetnik i bivši sudac Općinskog suda u Zagrebu, za Novu TV je rekao da je zbog incidenta prekršajno prijavljeno pet osoba, među kojima je, istaknuo je, i pročelnik HGSS-a Rijeka. 

"Policija mu stavlja na teret da je upravo on osoba koja prilazi s leđa muškarcu u crnoj jakni, povlači ga i baca na pod", rekao je Mikić.

Index je večeras razgovarao s Mikićem koji kaže da ne zna tko je iz HGSS-a prijavljen.

"Nitko od naših pripadnika nije obaviješten da je prekršajno prijavljen. Ništa nam nije jasno, također pratimo situaciju iz medija", rekao je Mikić.

Policija danas dostavila izvješće DORH-u

Također, policija javlja da je danas Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci dostavila izvješće s kompletnom dokumentacijom vezanom za događaj od 29. siječnja na skijalištu na Platku radi donošenja meritorne državno-odvjetničke odluke.

Općinsko državno odvjetništvo jučer je izvijestilo da je od policije zatražilo pisano izvješće vezano za događaj na Platku te da će "poduzeti sve potrebne radnje kako bi ocijenilo jesu li se u postupanju sudionika ovog događaja ostvarila obilježja kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti".

Objavljeni dijelovi snimke s nadzorne kamere

Večeras su RTL i Nova TV objavili snimke koje prikazuju dijelove tučnjave na skijalištu. Iako snimke ne prikazuju taj dio, iz policije smo neslužbeno doznali da su fizički obračun započeli MMA-ovci.

Policija je kao onoga tko je uputio prvi udarac identificirala Luku Tiriela Abramovića, bivšeg mladog skijaškog reprezentativca koji je prešao u MMA i koji je nakon incidenta na Platku izbačen iz kluba Dynamite.

On je, kako je utvrdila policija, nakon verbalne svađe udario HGSS-ovca nakon što je odbio izvući BMW koji je ostao zaglavljen u snijegu poslije driftanja na skijalištu. Na snimci se to ne vidi najbolje, no HGSS-ovac je, prema nekim informacijama, nakon udarca pao na tlo. Potom se sukob nastavlja naguravanjem.

U ekipi iz BMW-a bili su još, podsjetimo, Lovro Pavelić, koji je vozio BMW, i Matej Krunić.

Što se sve vidi na snimci?

Obračun je, kako pokazuje snimka, trajao neko vrijeme i dijelom je bio fizički, a dijelom verbalni. Sve se odvijalo pred par desetaka posjetitelja skijališta. Nakon prvog dijela fizičkog obračuna, u kojem je Abramović udario HGSS-ovca, uslijedio je drugi u kojem su HGSS-ovci i njihovi prijatelji uzvratili napadačima.

U sukob su se uključili pročelnik HGSS-a Marko Andrić te organizator događaja na Platku s kojim su se HGSS-ovci te večeri družili u X baru pored skijališta. Neslužbeno, upravo je organizator događaja peta prekršajno prijavljena osoba. Nekoliko osoba istrčava iz bara i dolazi do mjesta obračuna.

Jedan od muškaraca jednog od MMA-ovca hvata oko vrata i uspijeva ga oboriti na tlo, no samo nakratko. Izvori bliski policiji govore da je na tlo oboren Abramović. Oboreni MMA-ovac se pridiže i ruši osobu koja je njega prethodno srušila. U tim trenucima paralelno traje i tučnjava odnosno naguravanje drugih osoba. 

Protunapad HGSS-ovaca i onda novi napad MMA-ovaca

HGSS-ovci i njihovi prijatelji još jednom kreću u protunapad, no potom kreće novi napad MMA-ovaca i tad su vjerojatno i zadobivene ozljede kod troje ljudi koji su se suprotstavili napadačima.

U jednom trenutku netko od muškaraca iz kruga HGSS-ovaca, koji je u obračunu pao i sjedi na tlu, dobiva od muškarca u crnoj jakni udarac nogom u glavu (prema onome kako je policija identificirala Abramovića na prethodnim dijelovima snimke, možemo pretpostaviti da je muškarac u crnoj jakni upravo Abramović).

Na snimci se vidi i ženska osoba o kojoj policija danas na presici nije htjela ništa reći, premda je i ona ozlijeđena. Čini se da MMA-ovci i nju udaraju.

Zaključak policije nakon odgledane snimke i nakon primljene medicinske dokumentacije: MMA-ovci nisu počinili kazneno djelo 

Policija je, kako doznajemo od dobro obaviještenih izvora, iz snimke zaključila da su HGSS-ovci i organizator događaja aktivno sudjelovali u fizičkom obračunu te da MMA borci nisu počinili kazneno djelo nasilničkog ponašanja, premda su oni uputili prvi udarac i tako počeli s fizičkim obračunom, nakon što su prvo driftali BMW-om po skijalištu, pa onda zahtijevali od HGSS-ovca da im izvuče auto iz snijega. 

Izvori bliski policiji kažu i da se u razgovorima s policajcima prvi napadnuti HGSS-ovac nije sjećao što se događalo te večeri te da su mu izmjerena gotovo tri promila alkohola u krvi, pa je snimka bila nužna kako bi se utvrdile okolnosti događaja. Alkoholizirani su bili i MMA-ovci, ali iz policije neslužbeno tvrde - bitno manje nego HGSS-ovac, premda nisu objavili koliko su promila u krvi imala trojica iz BMW-a. 

Policija: Radi se o prekršajima, a ne o kažnjivom djelu

Podsjetimo, na konferenciji za novinstvo su zamjenik načelnika Policijske uprave primorsko-goranske Hari Brnad i načelnik 2. policijske postaje u Rijeci Tihomir Poje potvrdili da su među pet osoba koje se prekršajno prijavljuje trojica iz automobila BMW, ali i pripadnik HGSS-a te još jedna osoba, koji su u tučnjavi ozlijeđeni.

 

Video: N1

"Utvrdili smo da je pet osoba počinilo prekršaj. Više je osoba bilo tamo. Da, prijavljen je i pripadnik HGSS-a", kažu iz policije.

"Svi su bili pod utjecajem alkohola, a prisutnost droga u organizmu se ne utvrđuje u ovakvim slučajevima", naveo je Poje. "Neki od petorice se prijavljuju za tučnjavu, a drugi za naročito drsko ponašanje, što se smatra težim prekršajem", naveo je Poje, ne preciziravši tko se za što tereti.

Za te prekršaje može se izreći zatvorska kazna do 30 dana ili novčana u rasponu od 20 do 170 eura. Predstavnici policijske uprave istaknuli su da policija ne utvrđuje tko je započeo incident jer to nije relevantno za ocjenu je li riječ o prekršaju. 

Istaknuto je da je trojicu mladića iz BMW-a policija privela nakon incidenta te ih zadržala u pritvoru 12 sati, koliko je određeno zakonom. Rekao je da nisu privedeni odmah prekršajnom sucu jer policija tada nije raspolagala svim potrebnim informacijama.

Policija je u četvrtak, nakon dobivenih medicinskih nalaza i mišljenja, nedvojbeno utvrdila da se u ovom slučaju radi o prekršajima, a ne o kažnjivom djelu, naglasio je Hari Brnad. Odlučujuće su bile kvalifikacije ozljeda. Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Rijeci je, nakon što mu je policija dostavila cjelokupnu medicinsku dokumentaciju, utvrdio da su sve tri osobe zadobile lakše ozljede, rekao je Brnad.

Vozač BMW-a nije prijavljen za obijesnu vožnju

Vozač BMW-a koji je upao u snijeg nakon vožnje po skijaškoj stazi nije prijavljen za obijesnu vožnju jer taj prostor nije javna prometnica, navedeno je.

Brnad je istaknuo da žele opovrgnuti tvrdnje da policija nestručno radi ili da je pokušala zataškati slučaj. "Jedini utjecaj na policiju je bio putem medijskog prostora. Vodimo se činjenicama i dokazima, a drugih utjecaja nije bilo", naglasio je zamjenik načelnika Policijske uprave primorsko-goranske. 

 

Upitan zbog čega je policija o ovome objavila priopćenje tek u srijedu, Brnad je rekao da njihova policijska uprava ima na godišnjoj razini preko 1100 prekršaja protiv javnog reda i mira, a ovakve vrste 99. "Nismo ni šutjeli niti prikrivali, na medijske upite smo odgovarali i potvrdili događaj, a o prekršajima ovakve vrste inače ne izvješćujemo", istaknuo je Brnad.

Opovrgnuo je da u PU dolazi unutarnja kontrola. "Uključili su se specijalizirani službenici Ravnateljstva policije i primorsko-goranske policije, i to zbog sprječavanja da mnogo kalkulacija u javnosti da policija ne radi svoj posao ili zataškava slučaj ne ostavi dojam istinitosti", naveo je.

Pročitajte više