Novo suđenje za razbojništvo u Neoriću: Svjedoci nisu u slobodnom izlaganju kazali što znaju

Foto: Google street view

VRHOVNI SUD naložio je novo suđenje Anti Asanoviću, 33-godišnjaku iz Neorića koji je prošle godine osuđen nepravomoćno na pet godina zatvora zbog razbojništva i osobito teškog ozljeđivanja 53-godišnjeg susjeda Petra B.

Prihvaćena je, naime, žalba branitelja Borisa Majića te je utvrđena bitna povreda odredaba kaznenog postupka. Stav je Vrhovnog suda da je obrana s pravom ukazala da je sud prvog stupnja nepravilno na raspravi pri ispitivanju svjedoka najprije konstatirao da su u postupku već dali iskaz pa im je isti pročitan te je nakon toga konstatirano da su ostali kod iskaza iz čega slijedi da pojedini svjedoci uopće nisu ništa ni kazali na raspravi.

Čitanje iskaza samo iznimno

Vrhovni sud smatra da taj način ispitivanja nije pravilan i da je u suprotnosti sa odredbama Zakona o kaznenom postupku koje određuju kada sud na raspravi iznimno može čitati iskaze iz istrage ili ranije rasprave. Radi se, navodi se u rješenju Vrhovnog suda, o iznimnoj situaciji kada se svjedoci ne mogu sjetiti iskaza ili odstupe od onoga što su kazali.

Drže da splitski sud na raspravi nije mogao čitati iskaze dane pred državnim odvjetnikom bez optuženog i branitelja samo iz razloga što su se svjedoci tada bolje sjećali. Trebalo je prvo zatražiti da iznesu sve što im je poznato o predmetu, a iskaze čitati samo u iznimnim slučajevima.

Vrhovni sud drži da je takav način ispitivanja mogao biti od utjecaja na presudu jer svjedoci nisu u slobodnom izlaganju na raspravi kazali što znaju o predmetu kako bi njihov iskaz u smislu neposrednosti mogao biti podložan kritičkoj ocjeni.

Izudarao ga i umalo ugušio za dvije tisuće kuna

Asanović je osuđen da je susjedu upao u kuću maskiran sa montiračem za gume, napao ga, izudarao, umalo ugušio, i to sve za nešto više od dvije tisuće kuna. Branio se da nije to bio on, branila ga je i majka, tvrdila je da je u to vrijeme bio na ručku, no sudac Slavko Lozina i njegovo vijeće nisu joj povjerovali.

Oštećeni je, pak, teretio Asanovića u istrazi, tvrdio je da je prepoznao njegov glas, no na raspravi više nije bio tako siguran. Njegov iskaz iz istrage Lozina je prihvatio kao istinit. Smatrao je da je iskaz promijenio na suđenju zbog straha od osvete. Asanović je teško podnio presudu. Lozini je kazao da mu je uništio život, a novinaru Slobodne Dalmacije da će ga pronaći.

Pročitajte više