Novogodišnje slavlje u Istri bez većih izgreda

Foto: FAH

NOVOGODIŠNJE je slavlje u Istarskoj županiji, gdje je u dobrom raspoloženju 2016. na gradskim trgovima dočekao velik broj Istrana i gostiju, proteklo uglavnom mirno.

Policija je u petak izvijestila o nekoliko manjih intervencija zbog pretjeranog konzumiranja alkohola te o požaru u mjestu Klarići gdje je pri gašenju bala sijena teško ozlijeđen pulski vatrogasac.

Diljem istarskog poluotoka organizirani su prigodni zabavni programi kojima su se Istrani i njihovi gosti odazvali u velikom broju te tako u veselju ispratili 2015. i dočekali novu 2016. godinu, a vedro vrijeme bez padalina uz zvuke glazbe pridonijelo je brojnosti okupljenih na otvorenom prostoru te dobrom raspoloženju. Tako su na pulskom Forumu brojne okupljene građane zabavljali Massimo Savić i grupa The Night Express, u Poreču je nastupila Jelena Rozga, u Rovinju Parni Valjak, a u Umagu Trio Gušt.

 Inače, u Istri je 2016. godinu dočekalo i oko dvadeset tisuća gostiju koji su blagdane proveli u pedesetak hotela, što velikih što malih obiteljskih, a dobro je bio popunjen i privatni smještaj, pa čak i kampovi. Među njima su tradicionalno najbrojniji bili Talijani, Slovenci, Nijemci i Austrijanci.

 Po riječima glasnogovornice istarske policije Nataše Vitasović, novogodišnja noć protekla je mirno te nisu zabilježeni događaji koji bi u značajnijoj mjeri narušili stanje sigurnosti na istarskom poluotoku.

 Zbog narušavanja javnog reda i mira policija je u 3,30 sati intervenirala u ugostiteljskom objektu u pulskoj četvrti Šijana  gdje je 30-godišnjaka razbijao čaše i uznemiravao goste. Izmjereno mu je 2,42 promila alkohola u krvi. U posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva smještani su i 21-godišnjak i 26-godišnjak koje su policajci u 4.30 sati zatekli na raskrižju Zadarske i Istarske ulice u Puli kako se valjaju po podu i međusobno udaraju.

Rovinjska je policija zbog narušavanja javnog reda i mira i držanja životinja bez nadzora oko 22,50 sati uhitila pijanog 43-godišnjaka. On se na Trgu maršala Tita naguravao se s građanima i držeći psa pasmine „bull terijer“ bez brnjice i nadzora uznemiravao veći broj okupljenih građana.

Tijekom noći u Istri su buknula dva požara, a  jedan je vatrogasac ozlijeđen. Oko 1 sat u mjestu Klarići, u općini Svetvinčenat, je na parceli nepoznatog vlasnika buknuo požar na 60-tak bala sijena. Pri gašenju je teže ozlijeđen vatrogasac pulske Javne vatrogasne postrojbe, kojemu je pružena liječnička pomoć u pulskoj bolnici. Drugi požar dogodio se deset minuta nakon ponoći  u Poreču gdje je zapaljenja palma.

U prometu su zabilježena dva naleta vozila na životinje na cesti, no nitko nije stradao.

 "U novogodišnjoj noći nisu zabilježeni događaji vezani za neoprezno rukovanje pirotehničkim sredstvima. Izdvajamo jedino događaj koji se dogodio 31. prosinca oko 13,30 sati  u mjestu Škudelin, gdje je zbog posljedice neopreznog rukovanja pirotehničkim sredstvom, petardama 2 .razreda lakše ozlijeđen 34-godišnjak" - rekal je glasnogovornica Vitasović.

Pročitajte više