Novost iz Japana: Robotiziran kostim pomaže starima i invalidima

JAPANSKI proizvođači pripremaju se izbaciti na tržište robotizirani kostim koji bi pomagao starim osobama i invalidima da hodaju, uspinju se stepenicama i odmaraju čak i bez fotelje u koju bi sjeli.

Kuća Mitsui and Co. i 30-ak drugih poduzeća iz Tokija žele iduće godine osnovati zajedničko poduzeće koje bi prodavalo motorizirani kostim što ga je dizajnirao profesor i inženjer Yoshiyuki Sankai sa Sveučilišta Tsukuba.

Robot HAL-3 (Hybrid Assistive Leg) sastoji se od ruksaka u kojemu su računalo i baterije koji aktiviraju motorizirane zglobove na koljenima i kukovima.

HAL-3 utiskuje pokret u noge na bazi slabih električnih signala koje korisnik šalje svojim mišićima. Na taj način neka osoba može hodati brzinom od 4 kilometara na sat a da praktički ne ulaže fizički napor.

Buduće komercijalno poduzeće želi u prvo vrijeme na tržište plasirati desetak prototipa za staračke domove i bolnice a srednjoročno planira prodati stotinjak robota godišnje po cijeni od milijun jena (8.440 dolara).

Robot je zapravo znanstveni odgovor na ubrzano starenje japanskog društva i povećanje broja invalidnosti zbog poodmaklr dobi. Prema zadnjem izvješću japanske vlade udio Japanaca starijih od 65 godina ili više dosegao je 18,82 posto u ukupnom stanovništvu.

Japan je prva zemlja u robotici za industriju a u novije doba i za zabavu. Velike tvrtke kao Sony i Honda proizvele su strojeve koji govore, hodaju ili laju kao humanoidi ili psi.

Pročitajte više