Novosti danas objavljuju novu snimku Hasanbegovića

Foto: Novosti

"VIDEOSNIMKE niza prosvjeda kod "džamije" u Zagrebu, kojima se 1990-ih tražio povratak imena Trga žrtava fašizma, otkrivaju da je aktualni ministar kulture Zlatko Hasanbegović tada bio na suprotnoj strani, u skupini desničarskih kontraprosvjednika poput Mladena Schwartza ipatera Vjekoslava Lasića, koji redovito održava mise za Antu Pavelića", pišu Novosti u sutrašnjem izdanju. Kako navode, Hasanbegović je tu bio i 1999. kada su ekstremisti kamenjem, jajima, bocama i suzavcem nasrnuli na prosvjednike, a fizički su bili napadnuti Stjepan Mesić, Vesna Pusić, Zoran Oštrić i Zoran Pusić. Ekskluzivne snimke mladog Hasanbegovića tjednik Novosti donosi u broju od ovog petka. Podsjetimo, ove veljače tjednik je otkrio i fotografiju aktualnog ministra kulture s ustaškom "HOS-ovom" kapom, kao i njegove proustaške tekstove objavljene u časopisu "Nezavisna Država Hrvatska".

Novosti pišu da je aktualni ministar prisustvovao i prosvjedu iz 1998. godine, kada je vrludao među svjetinom što je dizala ruke na nacistički pozdrav, pjevala ustašku budnicu "Evo zore, evo dana" i urlikala "Za dom spremni", vrijeđajući Ivu Banca, današnjeg Hasanbegovićevog gorljivog apologeta, koji je tada na strani antifašističkih prosvjednika držao govor protiv revizionizma, zločinačke NDH i predsjednika Franje Tuđmana. Hasanbegović je Novostima potvrdio da je 1990-ih redovno išao na te prosvjede kao obični građanin te da se protivio onima koji su godinama tražili povratak imena Trga žrtava fašizma, nakon što je HDZ početkom devedesetih taj trg preimenovao u Trg hrvatskih velikana.

Antifašistički su prosvjednici ipak uspjeli jer je nakon Tuđmanove smrti koalicijska vlast Ivice Račana vratila raniji naziv trgu kod "džamije", a po onome što je kazao Novostima može se zaključiti da se Hasanbegović, koji je o nekadašnjoj Pavelićevoj džamiji intenzivno pisao u svojoj knjizi, s povratkom tog antifašističkog imena ni do danas nije pomirio.

Pročitajte više