Novozelanđani bijesni, tvrtke žele crpiti izvore pitke vode i to skoro potpuno besplatno

Foto: 123rf

STANOVNICI Novog Zelanda pobunili su se nakon što je u javnost dospio plan da se u spomeniku prirode pod zaštitom UNESCO-a započne crpiti voda za strana tržišta. Tvrtka "Alpine Pure" želi mjesečno crpiti 800 milijuna litara glacijalne vode iz jezera Greaney i Minim Mare u Južnim Alpama. Ta netaknuta voda putovala bi 20 kilometara podzemnim cjevovodom do obale, a zatim bi nastavila još dva kilometra podvodnim cijevima do usidrenih tankera koji bi prevozili vodu do Kine, Indije i Bliskog istoka. Tvrtka je već dobila dozvolu za crpljenje vode te još samo čeka dozvolu za izgradnju cjevovoda.

Dok udruge za zaštitu okoliša apeliraju na vlasti da zaštite izvore slatke vode i jezera, u "Alpine Pure" tvrde da će crpiti tek djelić kišnice koja padne u Južnim Alpama. "Već milijun godina u Južnim Alpama kiši čista voda", izjavio je Bruce Nisbet, direktor tvrtke.

Međutim, ono što najviše ljuti Novozelanđane jest to što država multinacionalnim kompanijama kao što je Coca Cola neke od najvrjednijih prirodnih izvora daje gotovo besplatno i to baš u trenutku kad stanovništvo ima problema sa zagađenom pitkom vodom. Tvrtka s prihodima od 60 milijardi dolara prošle je godine platila tek 40.000 dolara za 200 kubičnih metara vode dnevno.

Pokrenuta peticija

Stoljetni novozelandski zakon strogo navodi da nitko ne može biti vlasnik vode.  Zbog toga kompanije plaćaju tek minimalnu naknadu za izgradnju infrastrukture. No nakon što se prošle godine na Sjevernom otoku više tisuća stanovnika otrovalo zagađenom vodom, Novozelanđani su zabrinuti da im izvore slatke vode sve više iskorištavaju multinacionalne kompanije, dok oni moraju prokuhavati ili kupovati flaširanu vodu.

Zbog toga je udruga "Bung the Bore" pokrenula peticiju kojom je sakupljeno više od 15.000 potpisa. Njome se želi odmah zaustaviti flaširanje i izvoz dok se ne uvedu novi zakoni kojim će se bolje regulirati zaštita prirodnih bogatstava.

Procjenuje se da Novi Zeland od ukupno 500 kubičnih kilometara pitke vode trenutačno crpi tek 10, tj. 2%. U posljednjih osam mjeseci izdana je 71 dozvola za crpljenje i flaširanje pitke vode.

Zbog pritiska javnosti, premijer Bill English odlučio je sazvati povjerenstvo stručnjaka za vode koje će istražiti bi li se voda za izvoz trebala naplaćivati. "Želimo da stručnjaci istraže koje sve imamo opcije", izjavio je.

Pročitajte više