O 50. obljetnici zagrebačkih solista bit će objavljena monografija

U POVODU 50. obljetnice Zagrebačkih solista danas su u dubrovačkoj Galeriji "Masle Dulčić Pulitika" s novinarima razgovarali članovi toga uglednog ansambla.

O proslavi 50. obljetnice Zagrebačkih solista, koji su sinoć održali koncert u Kneževu dvoru, govorio je član Ansambla Vladimir First, napomenuvši kako će obljetnicu obilježiti izvedbom šest koncerata u Zagrebu.

"Slavljenički koncert je 5. siječnja 2004. u Zagrebu, točno na dan prvog koncerta 1954. u Bjelovaru, a kao gošća nastupit će violončelistica Monika Leskovar", rekao je First. Dodao je kako će cijelu koncertnu djelatnost pratiti materijali, a u pripremi je i monografija o Zagrebačkim solistima.

Ansambl je osnovan 1953. u okviru Radiotelevizije Zagreb i pod umjetničkim vodstvom glasovitog violončelista i dirigenta Antonia Janigra.

Do sada su nastupili više od 3000 puta, od toga u Dubrovniku 94 puta, od kojih 82 na Dubrovačkim ljetnim igrama, a prvi koncert održali su 13. rujna 1954. u Kneževu dvoru.

Dugogodišnji voditelj Zagrebačkih solista Tonko Ninić izjavio je kako su Zagrebački solisti uvijek željeli pronijeti onaj oblik rada koji je jamčio da će se poštovati standardi koje je postavio osnivač maestro Antonio Janigro.

Na susretu s novinarima govorili su dubrovački dogradonačelnik Frano Matušić, bivši ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara Tomo Vlahutin i glazbeni kritičar Miljenko Jelača.

Direktorica dubrovačke Turističke zajednice Nives Miloš uručila je koncertnom majstoru Zagrebačkih solista Karlu Slobodanu Fiju zahvalnicu i prigodnu statuu sv. Vlaha.

Pročitajte više