O najnovijim otkrićima u spilji Uviraljka

O NOVIM otkrićima, prolazima, pukotinama i dvoranama, pronađenim jučer u spilji Uviraljka, u Parku prirode na Papuku, izvijestio je danas upravitelj Javne ustanove Parka prirode Papuk Ivica Samarđić.

Špilja Uviraljka u javnosti je poznata kao najveće zimovalište šišmiša u Hrvatskoj. U dosadašnjim je speleološkim istraživanjima bilo obuhvaćeno stotinjak metara iznimno uskih prolaza i spiljskih dvorana, no prilikom zadnjeg spuštanja otkrivene su nove površine od gotovo 300-ak metara.

"Park prirode Papuk i ove je godine obuhvaćen istraživačkim projektima Prirodoslovnog matematičkog fakulteta i bio-speleološke sekcije te sa zadovoljstvom mogu istaknuti kako su već prvih dana postignuti iznimni rezultati koji su rezultirali i novim otkrićima. Kako je ovaj prostor još neistražen, očekivali smo nove nalaze, ali ne ovako zanimljive", rekao je Samarđić na konferenciji za novinare.

Najavio je ujedno i nove stručne ekspedicije koje će dati nove spoznaje o samoj Uviraljci, koja se nalazi na 810 metara nadmorske visine.

Među onima koji su ušli u spilju i otkrili nove prolaze je i Jana Bedek, mentorica bio-speleološke sekcije od koje se doznaje da je uspjela proći kroz jedno veliko suženje, a kroz koje u prethodnim istraživanjima speleolozi nisu uspjeli proći.

"Otkrili smo da spilja ide dalje, najmanje 200 do 300 metara s tim da još mnogo toga nismo uspjeli istražiti. Treba nam dodatna speleološka oprema. Vjerujem da će se tada pokazati kako je spilja još veća", istaknula je mentorica Bedek, napominjući kako su prilikom istraživanja u spilji otkrili još jedno stanište šišmiša.

Navodeći kako je Uviraljka zbog uskih i gotovo neprohodnih pukotina i prolaza, nastalih arhitektonskim pomicanjem, iznimno zahtjevna spilja, Jana Bedek vjeruje da u Uviraljci mora postojati još jedan prolaz prema vani kojega bi trebalo istražiti, i to u zimskim uvjetima kako bi se vidjelo koje tu još vrste obitavaju.

Ponor Uviraljka nalazi se u blizini najvišeg vrha Papuka, a nastao je prije nekoliko milijuna godina u karbonatnom kompleksu Papuka. Od ukupno 40-tak vrsta šišmiša pronađenih u Europi jedanaest ih je otkriveno u ponoru Uviraljka, ističe JU Park prirode Papuk .

Pročitajte više