Oba pilota zaspala tijekom leta u Indoneziji. U avionu bila 153 putnika

Foto: Profimedia

Indonezijsko ministarstvo prometa pokrenut će istragu nakon što su dva pilota Batik Aira zaspala tijekom nedavnog leta, objavila je državna novinska agencija Antara, pozivajući se na glavnog direktora civilnog zrakoplovstva Kristija Endaha Murnija.

Prema preliminarnom izvješću koje je jučer objavio Nacionalni odbor za sigurnost prometa (KNKT), i pilot i kopilot zaspali su istovremeno na 28 minuta tijekom leta iz Kendarija u pokrajini jugoistočni Sulawesi do glavnog grada Jakarte 25. siječnja. Zbog toga je došlo do pogrešaka u navigaciji jer "zrakoplov nije bio na ispravnoj putanji leta", navodi agencija.

U avionu bila 153 putnika i četiri člana osoblja

Nitko u zrakoplovu, uključujući 153 putnika i četiri člana osoblja, nije ozlijeđen tijekom leta, a na zrakoplovu nije bilo štete, stoji u preliminarnom izvješću KNKT-a. Let BTK6723 trajao je dva sata i 35 minuta i uspješno je sletio u Jakartu.

Prema izvješću, kopilot je ranije tog dana obavijestio svog kolegu da se nije "odmorio kako treba". 

Nakon što je zrakoplov napustio Kendari i dostigao željenu visinu, glavni je pilot zatražio dopuštenje da se odmori, a kopilot je preuzeo zrakoplov. Otprilike 90 minuta nakon uzlijetanja i kopilot je "nenamjerno zaspao", navodi se u izvješću.

Dvanaest minuta nakon zadnje komunikacije kopilota centar za kontrolu područja Jakarte (ACC) pokušao je kontaktirati avion, ali nije bilo odgovora. Otprilike 28 minuta od posljednje komunikacije glavni pilot se probudio i shvatio da zrakoplov nije na ispravnoj putanji. U tom je trenutku probudio kopilota i odgovorio je ACC-u, rečeno je.

Budio se tijekom noći kako bi pomogao supruzi s bebama

U izvješću nisu otkrivena imena pilota, navedeno je tek da je pilot 32-godišnji Indonežanin, a kopilot 28-godišnji Indonežanin. Kopilot je imao jednomjesečne blizanke i "morao se probuditi nekoliko puta kako bi pomogao svojoj supruzi oko beba", stoji u izvješću.

"Provest ćemo istragu i reviziju noćnog leta u Indoneziji u vezi s upravljanjem rizikom od umora za Batik Air i druge operatore leta", rekao je Murni u izjavi, prema Antari. I ostatak posade BTK6723 također je prizemljen prema standardnoj operativnoj proceduri do okončanja istrage, rečeno je.

U izvješću se navodi i da će agencija poslati inspektora leta ovlaštenog za rješavanje sigurnosnih pitanja da istraži uzrok incidenta i preporuči mjere ublažavanja umora pilota, izvijestila je Antara.

Pročitajte više