Obama: Kongres je kriv za sve, republikancima je stranka važnija od države



POPULARNOST Baracka Obame u strmoglavom je padu. Predsjednik SAD-a gubi podršku među svojom biračkom bazom, koja se osjeća izdanom ishodom pregovora oko povećanja gornje granice zaduženja i generalnim pristupom vladajuće administracije gospodarskoj krizi. Protiv Obame okrenuli su se i mnogi liberalni mediji koji su donedavno držali njegovu stranu u okršaju s konzervativcima.

No, čini se da je Obama napokon shvatio da mora zaoštriti retoriku i suprotstaviti se republikanskoj većini u Kongresu, posebno njenom radikalnom krilu - Tea Partyju. "Neki zastupnici u Kongresu radije bi vidjeli poraz svojih protivnika nego pobjedu Amerike. To mora prestati", otvoreno je Obama optužio republikance da su stranačke prioritete postavili iznad nacionalnih.

Zbog čega je Kongres na godišnjem odmoru?

Kongres, čija je popularnost prema zadnjoj anketi CNN-a pala ispod 14 posto, trenutno je raspušten zbog godišnjih odmora. Mnogi su kritičari Obami predbacivali da je trebao ukinuti godišnje i nastaviti sa sjednicama dok se pronađe rješenje koje će dugotrajno stabilizirati američku ekonomiju. Obama, govoreći pred tvorničkim radnicima u Hollandu u državi Michigan, objasnio je zbog čega to smatra lošom idejom.

"Zadnja stvar koju trebamo je da se zastupnici u Kongresu nastave međusobno prepucavati. Puno veća korist nastat će ako odu kućama i budu slušali one koji su ih izabrali. A ako budu slušali dovoljno dobro, vratit će se u Washington spremni za kompromise, za stvaranje radnih mjesta, za rezanje deficita... Za sve ono zbog čega ste ih i poslali u Washington", kazao je Obama, prenosi Los Angeles Times.

Obama priprema reforme

Obama je obećao da će u narednim tjednima izaći s novim inicijativama za poticaj ekonomije. Također tvrdi da su na njegovom stolu već mnogi prijedlozi koji su u razmatranju, poput bankovne reforme, reforme trgovinskih sporazuma, porezne reforme...

"Radi se o stvarima koje možemo primijeniti odmah i koje će donijeti građanima više novca, otvoriti radna mjesta, omogućiti kompanijama bolje poslovanje. Jedino što sprječava te prijedloge da postanu zakoni je odbijanje skupine ljudi u Kongresu da stave svoju državu iznad svoje partije", ljutito je poručio Obama.

Pročitajte više