Obama objavio kraj rata u Iraku

AMERIČKI predsjednik Barack Obama danas je u vojnoj bazi u North Carolini dočekao grupu američkih vojnika koji su se vratili iz Iraka, te na taj način simbolično označio kraj američke intervencije u toj zemlji.

"Kao vaš zapovjednik, zahvaljujem vam se u ime cijele nacije. Ovo je povijesni trenutak za američku državu i vojsku. Dobrodošli kući", kazao je Obama pred nekoliko tisuća vojnika okupljenih u avionskom hangaru. Obama je naglasio kako američka vojska iz Iraka nakon devet godina akcije odlazi uzdignute glave.

Iako je Obama današnji dan simbolično prikazao krajem rata u Iraku, u toj zemlji se još uvijek nalazi 5500 američkih vojnika, ali bi se najveći broj njih trebao kući vratiti do kraja godine. U jeku intervencije u Iraku je bilo preko 170.000 Amerikanaca. Pritom je u akcijama u toj zemlji poginulo preko 4500 američkih vojnika, te najmanje 60.000 pripadnika iračkih snaga. Rat u Iraku SAD je koštao preko bilijun dolara.

Objava završetka rata ima i svoje političke konotacije, a Obamini suparnici mu zamjeraju da je požurio s povlačenjem snaga iz Iraka kako bi skupio političke bodove pred predsjedničke izbore. Republikanci napominju kako naglo povlačenje trupa ide u korist pobunjenicima koji su još uvijek aktivni, kao i susjednom Iranu.

Pročitajte više