Obama smijenio generala McChrystala kao zapovjednika u Afganistanu



AMERIČKI predsjednik Barack Obama smijenio je generala Stanleyja McChrystala kao glavnog zapovjednika američkih snaga u Afganistanu, rekavši kako njegovi komentari o državnim dužnosnicima potkopavaju civilnu kontrolu nad vojskom i ruše povjerenje u predsjednikov ratni tim.

Za nasljednika je izabrao generala Davida Petraeusa, McChrystalovog direktnog nadređenog i arhitekta uspješne strategije koja je primirila Irak. Dodao je i da odluku nije donio zbog "bilo kakvog osjećaja osobne uvrijeđenosti".

Prava odluka

"Mislim da je ovo prava odluka za našu nacionalnu sigurnost", rekao je Obama ispred Bijele kuće, dok su iza njega stajali Petraeus, potpredsjednik Joe Biden, ministar obrane Robert Gates i ravnatelj Udruženog stožera američkih obrambenih snaga admiral Mike Mullen.

McChrystal, koji je ranije ponudio ostavku jer je bio siguran u gubitak svog položaja nakon što je Rolling Stone objavio seriju iznimno uvredljivih komentara vezanih uz Obamu, Bidena i druge ljude na vrhu administracije, a koje su izrekli McChrystal i njegovi najbliži suradnici, nije dizao buru.

Pročitajte više