Obama spektakularnim govorom okončao demokratsku izbornu konvenciju

SENATOR Barack Obama je noćas prihvatio predsjedničku nominaciju Demokratske stranke održavši najspektakularniji govor cijele izborne kampanje.

Govor je održan na stadionu američkog nogometa u Denveru, pred između 75 i 84 tisuća oduševljenih pristaša i sa scenografijom temeljenoj na klasičnoj antičkoj arhitekturi koja, po nekima sugerira, da je Obama već osigurao Bijelu kuću, odnosno mjesto među američkim velikanima kao što je Abraham Lincoln.

Obama je u svom govoru podsjetio demokrate i američku javnost na prethodnih osam godina, odnosno na to da je Amerika "u ratu, njena ekonomija u previranju, a američki san ugrožen". 4. studenog, kada se održavaju izbori, američki glasači moraju reći "dosta" i tako spriječiti da "sljedeće četiri godine izgledaju kao prethodnih osam".

Demokratski kandidat je također iskoristio priliku da kritizira svog republikanskog suparnika Johna McCaina, ustvrdivši da će on samo "nastaviti pogrešnu politiku Georgea W. Busha", te da "nema dodira s američkom stvarnošću", pri čemu je citirao tvrdnju da "u srednju klasu spadaju svi oni koji zarađuju manje od pet milijuna dolara godišnje".

Obama je također McCaina izazvao na raspravu o tome tko ima "bolji temperament i prosudbe da bude vrhovni zapovjednik vojske", nastojeći otkloniti kritike republikanaca o tome da nema iskustva u vanjskoj politici i pitanjima nacionalne sigurnosti. Javnost je u svom govoru podsjetio na Roosevelta i Kennedyja, koji su bili "žestoki branitelji američke nacionalne sigurnosti" usprkos toga što su bili demokrati.

Obami su se na bini pridružili supruga Michelle i dvoje djece te njegov potpredsjednički kandidat Joseph Biden zajedno s obitelji.

I McCain pohvalio Obamu u svom izbornom spotu

Stručnjaci iz Obaminog stožera ne kriju da je govor tempiran kako bi milijune neodlučnih birača podsjetili na povijesnu važnost prve nominacije jednog crnca za američkog predsjednika. Iako sam Obama prilikom govora nije spomenuo rasu nego samo "svoj neobični pedigre", obraćanje demokratskog senatora pada na 45. obljetnicu govora koji je crnački vođa Martin Luther King održao u Washingtonu prilikom okupljanja za građanska prava - jednog od najznamenitijih javnih obraćanja u povijesti.

Obama je također prvi predsjednik u gotovo pola stoljeća koji je nominaciju službeno prihvatio na stadionu umjesto u kongresnoj dvorani. Posljednji je to 1960. godine učinio John F. Kennedy, državnik koji mnogi u SAD smatraju oličenjem liberalnih ideala koje bi konačno trebao ostvariti upravo Obama.

Sve se to dojmilo i McCaina koji je medijima neposredno pred Obamin govor najavio važan predizborni spot u kojem će se baviti Obamom. Međutim, u njemu je umjesto kritike rekao da "prečesto dostignuća izbornih protivnika ostaju neprimijećena" te da je zbog toga htio "stati i čestitati". Republikanski senator svom senatskom kolegi poručuje da je "savršeno odabrao povijesni datum" za svoj govor, te da će se "sutra ponovno međusobno koškati", ali mu  "danas može reći da je napravio dobar posao".

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više