Obama spreman za debakl: Radnici bez posla, a političari rekordno trošili u kampanji

MILIJUNI Amerikanaca danas izlaze na izbore za nove zastupnike u Zastupničkom domu i jednu trećinu njih u Senatu.

Ovo su najskuplji izbori za parlament u povijesti SAD-a, a očekuje se da će Demokratska stranka Baracka Obame izgubiti većinu u Zastupničkom domu, dok bi mogli zadržati svoju prednost u Senatu. Republikanci se nadaju kako će kapitalizirati biračko nezadovoljstvo ekonomskom situacijom u državi.

Nezaposlenost od 10 posto i spori gospodarski rast

Posljednji dan predizborne kampanje su političari iskoristili kako bi pozvali birače da izađu na izbore.Na ovim izborima se bila 435 parlamentaraca u Zastupničkom domu, 37 od 100 zastupnika u Senatu te 37 od 50 guvernera i sve zastupnike u državnim zakonodavnim tijelima. Republikancima treba 39 zastupnika u Zastupničkom domu kako bi osvojili većinu u donjem domu Kongresa i 10 zastupnika kako bi osvojili većinu u Senatu. Ankete pokazuju kako će Republikanci zagospodariti Zastupničkim domom, a utrka za većinu u Senatu će biti tijesna.

Posljednjeg dana kampanje Barack Obama se pojavio u mnogo intervjua te je pokušao dati najveću moguću podršku kandidatima Demokratske stranke, jer ovi izbori su i anketa o njegovom predsjedništvu koje traje već godinu i 10 mjeseci. Republikanci su u kampanji isticali katastrofalnu nezaposlenost od oko 10 posto i spori ekonomski rast te ispuhivanje balona nekretninskog tržišta zbog čega su mnogi Amerikanci ostali bez domova.

Čak 75 posto Amerikanaca misli da državi ide loše

Duga i naporna kampanja stajala je oko 3,5 milijardi dolara te je to čini najskupljom kampanjom u povijesti SAD-a, kada su u pitanju izbori na kojima se bira ne bira predsjednik. U posljednjoj anketi pred izbore čak 75 posto ispitanika je kazalo da stvari u državi ide loše, što je jedan od najgorih rezultata prije izbora na pola mandata još od sredine 70-ih godina.

Pročitajte više