Obama strahuje od cyber napada, Amerika priprema odgovor

Foto: FAH

BIJELA kuća je upozorila na to da bi se Amerika uskoro mogla naći pred valom cyber napada tradicionalnih protivnika poput Sjeverne Koreje i Rusije, pa je odlučila je razviti plan kojeg će se u takvom slučaju pridržavati sve državne institucije.

Amerikanci tvrde da Kina i Rusija na internetu  postaju sve goropadnije, da su već zabilježeni slučajevi iranskih napada na američke banke, dok Sjeverna Koreja ne bira hoće li ugroziti određene tvrtke ili čitave države. Pribojavaju se i nenacionalnih organizacija poput Islamske države i različitih hakerskih grupa.

"Jednostavno rečeno, nalazimo se usred revolucije cyber prijetnji koje svakodnevno postaju sve upornije, domišljatije, odlučnije i sve opasnije", izjavila je Lisa Monaco, predsjednikova savjetnica za domovinsku sigurnost i protuterorozam. "Vlada, industrija i građani moraju djelovati zajedno kako bi zaštitili vlastitu sigurnost i dobrobit."

Odgovor na te prijetnje zamišljen je u obliku plana koji se sastoji od šest razina uzbune, svaki obilježen različitom bojom, po uzoru na sustav koji se koristio za označavanje terorističkih prijetnji.

Različite boje za različite stupnjeve uzbune

Opći odgovor svih državnih snaga bit će pokrenut u slučaju da razina dosegne razinu tri, kojoj je dodijeljena narančasta boja, što znači da će napad značajno ugroziti javnu sigurnost ili zdravlje, ekonomsku ili nacionalnu sigurnost te druge ključne američke interese.

Kad stvarno zagusti slijedi crna uzbuna, što znači da su neposredno ugroženi stabilnost vlade, ključna infrastruktura ili životi građana.

Planom se obrazlaže koja državna policijska ili obavještajna agencija preuzima koordinaciju odgovora na napad.

Premda se ovakva strategija već dugo planira, neki smatraju da nije slučajnost što se s njom u javnost izašlo usred nacionalne rasprave o sigurnosti na internetu potaknute hakiranjem mailova Demokratskog nacionalnog odbora, za što Hilary Clinton krivi Rusiju. Američka vlada Ruse još nije službeno optužila, a Moskva cijelu priču naziva paranoičnom.

Pročitajte više